“Prozivaju na draftu, meni puna usta, a menadžer kaže – izabran si”

Objavljeno: 4.5.2018.


Srpski bek Bogdan Bogdanović priča kako je svoj izbor na draftu dočekao ‘u pola zalogaja’, kada je počeo da prati NBA i opisuje razlike između SAD i Evrope.
On je za VICE govorio i o tome šta se promenilo u odnosu Amerikanaca prema evropskim igračima u odnosu na period pre tridesetak godina.

NBA je počeo da prati kao dečak i već tada je video razliku u brzini i kvalitetu košarke.

“Bilo je koliko se sećam na B92, baš Sakramento Kingse sam pratio, taj period kad sam pratio i gledao NBA košarku. Uvek je bila drugačija, bolje atlete, najbolja igrači i zabava za publiku je NBA. Tada si morao da gledaš celu utakmicu da bi video i sutra pričao. Sad je sve to na ‘hajlajtsu’ nekom. Dolazio sam u školu crvenih očiju”, kaže Bogdanović koji gotovo do poslednjeg trenutka nije bio siguran da li uopšte da kupuje kartu za draft ili ne.

Tada su posredi bila trvenja na relaciji Crvena zvezda – Partizan, a Bogdanović je u tom trenutku branio crno-bele boje.

“Ima zanimljiva priča za draft. Godina pre toga mi je prva da sam igrao i prijavio sam se za draft i tada je bilo ‘ko je ovaj’. I sledeće godine kao automatski prijavljeni sa 22 godine dolazim u situaciju da će izgleda ispasti prva runda, tako mi kažu. I ja onda kažem ako je tako organizujte mi kartu, želim da odem za Ameriku da gledam i prisustvujem tome. Ako se desi, hoću da izađem tamo da vidim kako to izgleda”, priseća se Bogdanović koji opisuje kako je izgledalo i veče drafta kada je izabran kao 27. pik.

“Išao sam sa drugom, draft počinje, kupio sam i odelo, cela ta panika. Ovde je bilo finale sa Zvezdom, isto i to hoćemo da igramo, pa nećemo. Kupi kartu ne igramo, pa onda nemoj da kupuješ, ipak igramo, bilo je svašta u tom periodu. Odem na draft i nema prvih deset pikova, a ja mislio da će to ići kao na traci. Odemo mi da uzmemo neke pljeskavice, hamburgere i donosimo na mesta, odjednom kamere oko nas. Ona žena javlja, sećam se, poslednji zalogaj, i dalje mi puna usta, ćuška me menadžer i kaže ‘draftovan si’. Ja ne mogu da progutam. Ona mi odozdo pokazuje, kačket, brzo. Sva svetla na tebi. Meni kreću da se tresu noge. Pozdravljam se, pa tri prsta, pogubljen skroz”, priča Bogdan.

Iznenadilo ga je u tom trenutku što je vlasnik Finiks Sansa rekao da Bogdan ostaje u Partizanu.

“Ja ovako, ‘šta?’, moja želja je da dođem u NBA. Još je tad bila priča da ću biti 30. pik, San Antonio”, kaže Bogdan.

Sa Finiksom je uradio razgovor na aerodromu i nije se nadao da će ga Sansi draftovati, sa Sparsima je došlo i do treninga, a sa Filadelfijom treninga nije bilo jer je izgubio kofer. Praksa je ranije bila da se igrači maksimalno formiraju u Evropi pa da se oprobaju u NBA. Danas je to drugačije.

“Drugačije je vreme. Mislim da oni ranije nisu imali toliko poverenja u Evropljane da bi oni atletski mogli da ispariraju, nisu imali želju da dovode evropske igrače, pa su se pojavili Vlade, Peđa, Dražen, Kukoč i igrali su na zavidnom nivou. Onda su oni gledali da ih uzimaju što mlađe i to je sada i dalje trend. Ja sam hteo iz Partizana da odem u NBA, ali nije bilo mesta. Meni je objašnjeno tad – Imamo Dragića, Bledsoa, Najta, Ti Džej Vorena su doveli i još je bio Heris iz Denvera. Bilo je šest bekova i ja sam bio sedmi. Primer je Jokić, njemu je bilo najbolje da ode. Mislim da je najbolje za igrače zbog uslova kakve ima NBA. Za neke igrače je bolje zbog uslova da dođu ovde ako znaju da se nose s tim”, istakao je Bogdanović.

“Teško je opstati, prosečno ostaneš dve do tri godine. Svake godine 60 uđe u ligu, 60 izađe. Ništa nije garantovano, čak ni zvezdama. Sutra da se povredi, oni odmah traže soluciju, on je sada taj. Toliko je kvalitetna da imaš zamene”, kaže Bogdanović koji objašnjava da mnogi navijači podržavaju NBA klubove baš zbog zvezda u njima.

Na NBA Ol-star vikendu je osvojio nagradu “Zvezde u usponu” i kaže da je to potpuno druga priča i nivo u odnosu na turski ol-star gde igraju Evropljani protiv igrača iz Azije.

“Ja sam samo došao tamo, prvo nisam mogao da se zagrejem, nisam ušao lepo. Mislio tražiću izmenu pa da me ne pušta drugo poluvreme. Međutim, ono krenulo me i reko’ izdržaću. Bio sam se umorio jer smo imali uzastopne utakmice, nisam bio ni naspavan. Samo se desilo, to je neki talenat, osećaj za igru, igrao sam sa tih par Evropljana i onda smo se više dodavali nego Ameri pa smo ih na kraju i dobili”, naglašava Bogdan.

Kompletan intervju sa srpskim reprezentativcem možete pogledati OVDE.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *