Okončana istraga zbog KRIJUMČARENJA ORUŽJA iz BiH u Švedsku: Muratoviću prijeti do 10 GODINA ROBIJE

Objavljeno: 4.5.2018.


Slovenačko tužilaštvo okončalo je istragu protiv Banjalučanina Ibre Muratovića optuženog za krijumčarenje oružja iz BiH u Švedsku, a prema slovenačkom Krivičnom zakonu mladiću prijeti do 10 godina robije, saznaje portal Srpskainfo.com.
Izjašnjenje o krivici zakazano je za 16. maj, kad će Muratović koji se u pritvoru nalazi od decembra prošle godine biti sproveden u Okružni sud u Ptuju.

-Ročište za izjašnjenje o krivici optuženog Ibre Muratovića zakazano je za 16. maj. Ukoliko se na ročištu izjasni da je kriv uslijediće sporazum o priznanju krivice, a ukoliko se izjasni da nije kriv Muratoviću će se suditi u redovnom sudskom postupku- naveli su iz Okružnog suda Ptuj.

Prema nezvaničnim informacijama Muratoviću je za priznanje krivice već ponuđena kazna od četiri godine zatvora za krijumčarenje ilegalnog naoružanja iz BiH u Švedsku, ali je on odbio.

Za ovo krivično djelo Krivični zakon Slovenije inače je predvidio kazne od pet do maksimalnih 10 godina zatvora.

Muratović je uhapšen početkom decembra prošle godine na međunarodnom graničnom prelazu Gruškovje kada su kriminalistički inspektori slovenačke policije u autobusu koji je iz Banjaluke putovao za Švedsku u torbi ispod sedišta Muratovića pronašli nekoliko komada oružja i bombi.

Iako slovenačka policija nije otkrila više detalja, u torbi ispod Muratovićevog sedišta pronađeno je 40 bombi i pet pištolja.

Nakon hapšenja u Sloveniji, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH pretresli su njegovu porodičnu kuću u banjalučkom naselju Veseli Brijeg, ali u pretresu nije pronađeno oružje, niti bilo šta drugo.

Hapšenje mladića izazvalo je revolt romske zajednice u Banjaluci i regionu, koja je od samog starta tvrdila da je Muratović bio žrtva kriminalnih grupa, te da nije ni znao šta se nalazi u putnoj torbi koja mu je bila ispod sedišta i predata pred sami polazak sa stanice.

Kada Mujkić je ispričala da je Muratović radio sitne poslove kako bi sebi obezbijedio hranu, te da nije neko ko se bavio kriminalom.

-Radio je i kod mene u kući. Čistio je, cijepao drva i te sitne poslove. Kada mi je rekao da ide u Švedsku, govorila sam mu da ostane u mojoj kući, jer ja trebam putovati za Italiju, ali on je ipak otišao i evo šta se dogodilo- navela je Mujkićeva.

Drugi mještani koji su zamolili da im zbog vlastite bezbjednosti ne navodimo imena istakli su da svi znaju ko stoji iza bombi i oružja pronađenih kod Ibre.

-Svi mi znamo ko je podvalio Ibri i oružje i te bombe, a on sada treba sam reći o kome se radi. Vjerovatno mu nije svejedno, jer mu sada i prijete, ali ovo neka je na dušu onome ko je namjestio našem Ibri- ispričao je mještanin koji je želio ostati anoniman.

Izvor blizak bezbjednosnim agencijama otkrio je da je Muratović primio sumnjivu torbu od jednog Roma iz Banjaluke i to nekoliko trenutaka pred polazak, te da ju je stavio ispod sjedišta u autobusu, gdje su je i pronašli policajci nakon što je skener na granici u Sloveniji otkrio sumnjivu robu u autobusu.

-Muratović je imao ulogu mule, odnosno osobe koja prenosi krijumčarene stvari preko granice. Zvuči nevjerovatno da neko može i pomisliti da na taj način i u autobusu prenosu oružje- naveo je izvor blizak istrazi.

Ambasada BiH nema informacija
Zanimljivo je da Ambasada BiH uopšte nema informacija o procesuiranju državljanina BiH Ibre Muratovića.

-U vezi Vašeg upita obavještavamo Vas da ambasada BiH u Sloveniji, u vezi sa predmetnom istragom, nije kontaktirana od strane osumnjičenog Ibre Muratovića niti je zatražena pravna pomoć od njegovih pravnih zastupnika- navodi se u odgovoru Ambasade BiH u Sloveniji.

Srpskainfo

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *