Nikola tužio Teslu: Ukrali ste nam dizajn

Objavljeno: 4.5.2018.


Startap kompanija Nikola Motor podnela je tužbu protiv Tesla Motorsa jer smatra da im je taj proizvođač električnih vozila “ukrao” neke detalje dizajna i primenio ih na svoj kamion na struju.
Nikola Motor privukao je pažnju javnosti još 2016. kada je prikazao koncept kamiona-šlepera Nikola One, koji kao pogon koristi vodonične gorivne ćelije.

Ovaj pogonski sistem funkcioniše tako što se pomoću vodonika u samom vozilu generiše električna energija potrebna za pokretanje vozila.

U međuvremenu, Tesla Motors, na čelu sa ambicioznim Ilonom Maskom, predstavio je 2017. sopstveni kamion-šleper koji za pogon koristi električnu energiju uskladištenu u baterijama.

Tesla je time pokazao da je za korak ispred konkurencije, s obzirom da će Nikola Motor svoja pretprodukcijska vozila početi da testira tek 2019.

Foto: Carscoops
Foto: Carscoops

I dok svet slavi Maska i njegov kamion Tesla Semi, u kompaniji Nikola Motor smatraju su da su pokradeni.

Oni su još uoči premijere Teslinog šlepera u pismu upućenom toj kompaniji optužili Maska da je prekopirao neke delove dizajna sa patentnih crteža kamiona Nikola One i iskoristio ih na šleperu Tesla Semi.

To se pre svega odnosi na specifičan oblik vetrobranskog stakla kamiona, ali i na celokupnu aerodinamičnu kabinu vozila, uključujući blatobrane i vrata kabine.

Tesla Semi
Tesla Semi

Nikola je tada zahtevao da Tesla odloži zvaničnu prezentaciju svog kamiona dok se ova pitanja ne reše. Kompanija Ilona Maska nije ni odgovorila na pomenuto pismo, pa je 16. novembra održana svečana premijera šlepera Tesla Semi.

Nikola Motor je nakon toga odlučio da preduzme pravne mere protvi rivala, pa je podneo tužbu u kojoj od Tesle zahteva obeštećenje od čak 2 milijarde dolara!

Iz Tesle su povodom tužbe kratko saopštili da je na osnovu patentnih crteža “očigledno da ne postoji osnov za takvu tužbu”.

Inače, Tesla je ranije objavio da je od početka 2018. primio oko 1.500 narudžbina za svoj kamion na struju. Ako sve bude išlo po planu, prvi produkcijski šleperi Tesla Semi pojaviće se na putevima 2020. godine, dok je početka proizvodnje zakazan za 2019.

Među kompanijama koje su do sada naručile kamione od Tesle su Pepsi, FedEx, Wal-Mart, J.B. Hunt, Sysco i Anheuser-Busch.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *