Kinezi koriste lasere protiv američkih vojnih letjelica?

Objavljeno: 4.5.2018.


Kinesko osoblje u Džibutiju je koristilo lasere protiv američkih letelica iz obližnje vojne baze Sjedinjenih Država, piše Si-En-En. Američka mreža navodi da su piloti povređeni i da su SAD uputile formalni diplomatski protest Pekingu.
Sjedinjene Države su izdale obaveštenje za svoje osoblje u kojem se navodi da treba da budu oprezni kada lete u određenim delovima Džibutija, nakon što su “u malom broj odvojenih slučajeva američke letelice pogođene laserima poslednjih nedelje”, prenosi Si-En-En.

“Tokom jednog incidenta, dogodile su se dve manje povrede oka kod osoblja u C-130”, navedeno je u tom objašnjenju u kom je i navedeno da su laseri iz obližnje kineske baze.

Portparolka šefa Pentagona Dejna Vajt je potvrdila da su se dogodili incidenti, kao i da je upućen “formalni demarš” kineskoj vladi i da su zatražili da Kina pokrene sopstvenu istragu,

“Ovakva aktivnost predstavlja pravu pretnju našim pilotima”, rekla je Vajtova.

Jedan zvaničnik iz sektora odbrane je rekao za američku televizijsku mrežu da vojska SAD veruje da Kina koristi slične lasere protiv američkih letelica i u Južnom kineskom moru.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *