Dačić i Naiduj: Indija neće mijenjati stav u vezi sa Kosovom

Objavljeno: 4.5.2018.


Potpredsjednik Indijej Venkajah Naiduj potvrdio je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem da njegova zemlja neće mijenjati svoju poziciju u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.
Na sastanku je konstatovan je visok nivo prijateljskih odnosa i saradnje, čemu je poseban podsticaj dala prošlogodišnja posjeta tadašnjeg predsjednika Vlade, a sada predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Indiji.

U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo višedecenijskim tradicionalno prijateljskim odnosima između Jugoslavije, čiji je Srbija sastavni dio, kasnije sukcesor i Indije, koji vuku korjene još iz vremena Pokreta nesvrstanih zemalja, čiji su dve zemlje osnivači.

Izražena je zajednička želja i spremnost da se u narednom periodu učine dalji konkretni koraci na planu intenziviranja političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou i sveobuhvatnog unapređenja saradnje, čemu će poseban podsticaj dati predstojeća posjeta potpredsjednika Indije Srbiji, prvoj na ovom nivou poslije više decenija.

Potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije je ovom prilikom prenio sagovorniku zahvalnost srpske Vlade i naroda na podršci Republike Indije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti “Kosova”, izražavajući uvjerenje da će ova pozicija, zasnovana na međunarodnom pravu, biti zadržana i u budućnosti.

Dačić će poslije Indije posjetiti Nepal, a potom i Šri Lanku.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *