CNN predstavio 11 najboljih mjesta u Srbiji: “Ovo je potcijenjeni kutak Evrope”

Objavljeno: 4.5.2018.


Beograd je opisan kao “dinamična prestonica, koja leži na ušću Save i Dunava”. Posebno je pohvaljen zbog noćnog života, a kao interesantna mesta navedeni su Knez Mihailova, Skadarlija i Dorćol
Si-En-En travel (CNN Travel) preporučio je američkim turistima 11 destinacija u Srbiji, od kojih su neke, kako je objašnjeno, namenjene poklonicima noćnog života, a druge – ljubiteljima netaknute prirode.

Podsetili su na festival Exit i upoznali čitoace sa snagom Guče, ali naglasili da to nije sve što Srbija ima da ponudi.

“Nasleđe Habsburga i Otomanske imperije može se videti na svakom koraku, od athitekture do kuhinje, ovde gde se zaista susrećiu Istok i Zapad”, piše CNN.

Zato je CNN ponudio pričz o 11 mesta koji će najbolje zadovoljiti apetite turista u, kako su napisali, ovom potcenjenom kutku Istočne Evrope.
Beograd je opisan kao “dinamična prestonica, koja leži na ušću Save i Dunava”. Posebno je pohvaljen zbog noćnog života, a kao interesantna mesta navedeni su Knez Mihailova, Skadarlija i Dorćol.

“Srpska Atina”, kako je Novi Sad nazvan u tekstu, CNN opisuje kao centar kulture i obrazovanja, a od atrakcija ističu Trg slobode, gradsku skupštinu i rimsku katoličku katedralu.
Subotica je pohvaljena zbog svoje arhitekture koja, kako se navodi u tekstu, izgleda “kao iz bajke”. Za primere ove arhitekture CNN izdvaja gradsku skupštinu, a posetiocima se preporučuje da posete kulu sa koje se pruža pogled na grad i okolinu.
Za ljubitelje prirode, CNN izdvaja nacionalne parkove Kopaonik i Taru – Kopaonik kao skijaški centar Srbije, a Taru zbog više od 200 kilometara pešačkih i biciklističkih staza koje se pružaju kroz netaknutu divljinu.
Fruška gora izdvojena je kao jedan od vinskih centara Srbije, gde se nalazi više od 60 vinarija, kao i 17 manastira, od kojih je najstariji podignut u 15. veku.
“Jedinstveni prirodni fenomen” Đavolja varoš takođe se našla na listi interesantnih destinacija.
Na listi se nalazi i Drvengrad, na Zlatiboru, opisan kao “ekscentrično etno-selo urađeno u stilu 19. veka” i Šarganska osmica, “čudo inženjerstva iz 1925. godine”.
Jedini manastir koji se našao na listi je Studenica, koji je inače i na Uneskovoj listi svetske baštine.

 

CELA LISTA:

1. Beograd

2. Zemun

3. Novi Sad

4. Subotica

5. Kopaonik

6. Zlatibor

7. Tara

8. Fruška Gora

9. Đavolja varoš

10. Drvengran i Šarganska osmica

11. Studenica

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *