Srpski nacinalni savez Crne Gore traži referendum zbog Kosova

Objavljeno: 3.5.2018.


Srpski nacionalni savjet Crne Gore najavio je pokretanje inicijative da Vlada Crne Gore poništi odluku o priznanju takozvane države Kosovo, kao i da se građani Crne Gore na referendumu izjasne o tom pitanju.
Uslov za iniciranje državnog referenduma u Crnoj Gori, kako je precizirano, jeste da određenu inicijativu podrži najmanje 25 poslanika, odnosno najmanje 10 odsto građana sa pravom glasa.

Iz Savjeta najavljuju da će u najkraćem roku preduzeti sve aktivnosti kako bi u skladu sa Ustavom Crne Gore bili ispunjeni svi uslovi za raspisivanje državnog referenduma.

“Istorijski osnov za poništenje ove odluke je u najdubljim tradicijama Crne Gore. Negiranjem ovog istorijskog osnova, Vlada Crne Gore je posredno poništila crnogorsku državnost, pa bi se Crna Gora opozivom priznanja tzv. države Kosovo vratila izvornoj i istinskoj državnosti, njenim najsvjetlijim tradicijama i volji njenog stanovništva”, poručili su iz Srpskog nacionalnog savjeta.

Istoričar i jedan od pokretača ove inicijative Simon Đuretić kaže da je ideja proistekla iz Srpskog nacionalnog savjeta nakon što je premijer Crne Gore Duško Marković, obilazeći Prištinu i u razgovoru sa tamošnjim funkcionerima, izjavio kako u Crnoj Gori ima 85 odsto naroda koji je protiv priznavanja Kosova i Metohije.

“To je izazvalo podstrek, bijes i zahtjev da se, ako je to već tako, demokratskim putem omogući da narod koji je protiv toga to iskaže i na referendumu. Tu inicijativu je svesrdno prihvatio široki krug intelektualaca, kulturnih i javnih radnika, a dobila je i blagoslov od Crkve”, napominje Đuretić.

Kaže da je primarna zamisao da se, kao svuda u demokratskom svijetu, i narodu u Crnoj Gori konačno omogući jasno izjašnjavanje o stavu kada je u pitanju KiM. Odnosno, da li je narod za to da se dio teritorije države Srbije, ili dio koji je nekada pripadao i Crnoj Gori – Metohija, preda nekom drugom, iako je stanovništvo većinski protiv te odluke.

Navodi da sada predstoji ozbiljna politička priča u Crnoj Gori i to sa vrlo ozbiljnim političkim snagama, a najavio je da će uporedo biti sakupljeno i minimum 50 hiljada potpisa širom Crne Gore. To će, objašnjava, kao službeni akt potom biti proslijeđeno Skupštini.

On smatra da je priznanje tzv. Kosova “nešto što je neprihvatljivo u narodu Crne Gore i nešto što je suštinski negacija i Svetog Petra Cetinjskog i Njegoša” pa je, zaključuje, “krajnje vrijeme da se Crna Gora izjasni kako ne bi više živjela u farsi”.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *