Srbija u SB UN intenzivira diplomatsku bitku za KiM

Objavljeno: 3.5.2018.


Diplomatsku bitku za Kosovo i Metohiju Srbija će uskoro intenzivirati u Savjetu bezbjednosti UN, gdje će iznijeti argumente koji bi bar donekle trebalo da “poklope” pokušaje velikih sila da izdejstvuju nova priznavanja nelegalno proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine, pišu današnje “Večernje novosti”.
Kako navode, stavove Srbije na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o KiM, koja je zakazana za 14. maj, zastupaće šef diplomatije Ivica Dačić.

Prema informacijama lista, u obraćanju na Ist Riveru, ali i tokom brojnih sastanaka koje će imati na marginama u UN, Dačić će pokušati da ubijedi predstavnike onih država koje ne priznaju nezavisnost Kosova da ostanu pri tim pozicijama, ali i da lobira kod onih koji su to učinili da ponovo preispitaju odluku.

“Novosti” dodaju da će Srbija pojačati diplomatske aktivnosti i prema zemljama koje nisu priznale KiM.

Kako navodi list, predsjednik Kipra boraviće u Srbiji 10. maja, što će biti prilika da zvaničnici dviju zemalja još jednom razmjene mišljenja o kosovskom pitanju.

List podsjeća da su svi srpski ministri već dobili instrukcije da prilikom svakog susreta sa kolegama iz inostranstva posebnu pažnju u razgovorima posvete problemu KiM, što se naročito odnosi na sastanke sa zvaničnicima zemalja za koje se pretpostavlja da bi mogle da povuku priznanje Kosova.

Na te zemlje vrše se snažni pritisci promotera kosovske nezavisnosti da ostanu pri sadašnjim pozicijama, dodaju “Novosti”.

Kako napominju, na udaru su i uticajne zemlje, koje nisu priznale KiM, a posebno pet članica EU, koje to nisu učinile – Španija, Rumunija, Slovačka, Grčka i Kipar.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *