Sin Majkla Džeksona pati od izbjeljivanja kože?

Objavljeno: 3.5.2018.


Preminuli kralj popa Majkl Džekson uvijek je tvrdio da pati od rijetkog, nasljednog oboljenja kože zvanog vitiligo, usljed kojeg dolazi do izbjeljivanja kože lica i tijela. Sada izgleda da i njegov stariji sin, Princ Majkl, ima isti problem.
Čovjek koji je svojom muzikom obilježio XX i početak XXI vijeka, vječiti neshvaćeni dječak i ikona pop kulture, Michael Jackson ostao je fenomen koji će se proučavati i u godinama koje dolaze. Njegov život propraćen je brojnim kontraverzama, a jedna od najvećih misterija ostalo je pitanje kako je kralj popa uspio da promijeni boju kože. Odgovor na to pitanje krije se u bolesti koja se zove vitiligo.

Iako je moguće da je to posljedica prejteranog izlaganja suncu, mrlje ne djeluju kao obično ljuštenje kože.

Majkl Džekson, koji je preminuo 2009. u 50. godini života, tvrdio je da pati od vitiliga i da mu je zbog toga koža postala bijela. Ove tvrdnje su uvijek u javnosti primane sa skepticizmom i optužbama da je pjevač namjerno izbjelio svoju kožu.

Sada kad izgleda da i Princ Majkl pokazuje slične simptome, neki su uvjereni da je to dokaz da je Džekson stvarno otac tinejdžera.

Godinama je očinstvo kralja popa dovođeno u pitanje zbog razlika u boji kože.
Izvor blizak porodici Džekson rekao je za američki tabloid “Glob” da je ovo dokaz da je Majkl biološki otac svoje djece.

Majka Princa Majkla i njegove sestre Paris je Debi Rou, koja je bila žena Majkla Džeksona od 1996. do 1999. godine. Nakon njihovog razvoda, nepoznata surogat majka rodila je Princa Majkla II, poznatijeg kao Blenkit.

Šta je VITILIGO?

Vitiligo je autoimuna bolest koja se manifestuje bijelim jasno ograničenim mrljama na koži i sluzokožama, a vjerovatno i drugim organima. Autoimune bolesti nastaju onda kada imuni sistem počne ćelije sopstvenog oranizma da prepoznaje kao strane, te ih napada. U osnovi vitiliga je uništavanje melanocita, pigmentnih ćelija kože, a uzrok i mehanizam propadanja melanocita ostaje nejasan. Smatra se da postoji genetska predispozicija i u 30% slučajeva vitiligo je nasljedna bolest. Javlja se između 10. i 30. godine života, a učestalost je 1-2% svjetske populacije. Može biti udružen sa drugim autoimunim oboljenjima kao što su: Hashimoto thyroiditis, reumatoidni artritis, psorijaza, autoimuni dijabetes melitus, perniciozna anemija, sistemski lupus erythematosus, Adisonova bolest. Ono što pacijenti često navode kao povezanost, jeste stresni događaj koji je prethodio početku prvih simptoma.

Bijela rukavica kao zaštitni znak Michael Jacksona

Da li je bijela rukavica bila zaštitni znak Michaela Jacksona ili je samo pokušao da sakrije bolest koja je sve više napredovala?

Naime dr Arnold Klein, dermatolog Michaela Jacksona potvrdio je da je pjevač bolovao od vitiliga. Michael Jackson definitivno nije želio da postane bijelac, a od bolesti je bolovala i njeova baba a sada i sin Prince Michael II. Kada aktuelne metode lječenja više nisu davale rezultate Michael je najprije bijele fleke pokušavao da prekrije tamnom šminkom, ali kako su one počele sve više da se šire prekrivanje je bilo sve mučnije, posebno imajući u vidu višečasovne nastupe tokom kojih se znojio i uopšte činjenicu da je javna ličnost. Njegov vitiligo postao je generalizovan i zazuzimao više od 80% kože, tako da je dalja terapija išla u smjeru depigmentacije preostale kože, što se postiglo pomoću monobenzil etra hidrokinona (MBEH) ili Benoquina, koji razara melanocite. Ovaj lijek je odobren od strane FDA i iako dovodi do trajne depigmentacije sasvim je opravdano što je dr Klein prepisao ovo kao terapiju. Benoquin je za 12 mjeseci mogao da depigmentiše preostalu zdravu što se i desilo, vitiligo mu je dijagnostikovan početkom 80-ih godina prošlog vijeka. Neko vrijeme je pokušao da je liječi a onda se okrenuo u pravcu Benoquina i koža mu je bila potpuno depigmentovana krajem 80-ih prošlog vijeka.

Jedna bijela rukavica nastala je 1983. godine zajedno sa njegovim ,,moonwalk” plesnim korakom. Objašnjenje njegovog kostimografa bilo je da rukavica omogućava publici da bolje isprati njegove pokrete. Da li je prikrivanje njegovog vitiliga bio jedan od najboljih marketinških poteza ikad, nećemo saznati. Ali ono što je sigurno je i da se kralj popa tada, kao i većina naših pacijenata sada, nosi sa brojnim društvenim stigmama. Osobe koje imaju vitiligo kao neugodna iskustva u socijalnoj sredini navode doživljaj diskriminacije, omalovažavanja i nerazumjevanja. Predrasude oko vilitiga su brojne i uglavnom se temelje na neznanju i nerazumjevanju. Vitiligo nije zarazna bolest i ne može se prenijeti direktnim kontaktom.

Izvor: Blic/blog.dermamap

 

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *