Jahorina: U fokusu regionalna saradnja

Objavljeno: 3.5.2018.


Glavne teme dvodnevnog “Jahorina ekonomskog foruma 2018”, otvorenog danas, biće regionalna saradnja, siva ekonomija, necarinske barijere i odliv radne snage.
Predsjednik RS Milorad Dodik ocijenio je da je glavni problem regiona odliv radne snage.

– Moramo prestati da budemo mjesto gdje školujemo mlade koji napuštaju Srpsku i na drugim mjestima primjenjuju znanje. Nama se vraćaju kao penzioneri – poručio je Dodik.

Dodik je najavio osnivanje ministarstva za nove tehnologije kako bi pomogli preduzećima i pojedincima u dobijanju kvalitetnih kadrova.

– Ako država sada ne reaguje u pogledu sprečavanja odlaska radne snage, uzalud će biti sve što radimo – naveo je Dodik.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je kako se nada da će prošlost regiona ostati iza nas i da ćemo zajedno da gradimo budućnost u cilju prosperiteta svih građana.

– Svima nama su cilj evropske integracije putem kojih ćemo postati moderno i uređeno društvo – navela je Brnabićeva.

Ona je dodala da je BiH značajno spoljnotrgovinsko tržište za Srbiju.

– Fascinantan je podatak da Srbija više izvozi u BiH nego u Kinu, Rusiju i SAD zajedno – istakla je predsjednica Vlade Srbije.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da je glavni problem u BiH taj što smo nespremni dočekali otvorenost tržišta.

– Potrebno je prvo da se unutar sebe u BiH povežemo, pa onda sa komšijama sa zapadnog Balkana. Posljednih dvadesetak godina slabo smo koristili tu mogućnost – naveo je Čović.

On je uvjeren da je naša budućnost u Evropskoj uniji, a da je na nama svima da radimo na tome.

Forumu prisustvuju brojne zvanice iz javnog i političkog života iz RS, Srbije, FBiH, te predstavnici brojnih međunarodnih institucija u BiH.

Organizator je Udruženje ekonomista RS a pokrovitelj predsjednik RS Milorad Dodik.

Izvor: Srpska Info
Foto: RAS Srbija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *