Incko: Političari u BiH svjesno PRODUBLJUJU KRIZU, računaju da će im to donijeti VIŠE GLASOVA NA IZBORIMA

Objavljeno: 3.5.2018.


Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Valentin Incko, upozorio je da političari u BiH svjesno produbljuju krizu računajući da će im to donijeti više glasova na pedstojećim izborima.
Incko je ovakvu ocjenu iznio tokom susreta koje je u Vašingtonu od početka ove sedmice imao sa zvaničnicima američke administracije uoči podnošenja redovnog izvještaja o stanju u BiH, koji će 8. maja podnijeti Savjetu bezbjednosti UN, saopšteno je danas iz Kancelarije OHR u Sarajevu.

Incko je o aktuelnom tanju u BiH razgovarao s posebnom savjetnicom potpredsjednika SAD za Eropu i Rusiju Laurom Kovan i sa vršiocem dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara Metjuom Palmerom.

Visoki predstavnik istaknuo je važnost angažmana EU i SAD kako bi pomogli političarima u BiH da dođu do rješenja za sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH kojom je naložena izmjena odredbi izbornog zakona vezanih za način biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

O tim izmjenama čelnici bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka pregovaraju mjesecima i ovo pitanje i dalje nije riješeno iako će izbori biti raspisani naredne sedmice, a održaće se najvjerovatnije 7. oktobra, prenijela je regionalna N1 TV.

Incko je stava da je ovo pitanje “ključni politički prioritet za domaće aktere”.

– Opšti izbori u oktobru kao i njihovi rezultati, moraju biti provedeni u najboljem redu i bez ometanja kako se BiH ne bi suočila s daljnjim kašnjenjima kada su u pitanju preko potrebne reforme – kazao je Incko.

Visoki predstavnik je pritom upozorio na negativnu retoriku koja “dodatno truje i otežava ionako napetu predizbornu atmosferu”.

– U nedostatku iskrene želje da se bave pitanjima koja su od istinskog značaja za svakodnevni život građana, političari siju razdor i koriste štetnu retoriku u nastojanju da dobiju poene u predizbornoj kampanji. Potrebe građana su svima poznate. Oni žele bolji život, ekonomski prosperitet i da im djeca ostanu u BiH – kazao je Incko.

Autor: Tanjug
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *