Guteres: Ne odbacivati sporazum sa Iranom, ako nema boljeg

Objavljeno: 3.5.2018.


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres upozorio je da nuklearni sporazum sa Iranom ne bi trebalo odbaciti, osim ako se za njega ne nađe dobra alternativa, javlja “Rojters”.
“Ukoliko jednog dana bude boljeg sporazuma kojim ćemo ga zameniti, onda u redu, ali ne bi ga trebalo odbaciti osim ako nemamo dobru alternativu”, rekao je Antonio Guteres u intervjuu za Bi-Bi-Sijev Radio 4.

Američki predsednik Donald Tramp preti da će se Vašington povući iz tog sporazuma, što je dovelo do diplomatskih napetosti sa Iranom, kao i sa saveznicima SAD koji žele da ga sačuvaju, preneo je Rojters.

“Verujem da je Iranski nuklearni sporazum bio značajna diplomatska pobeda i mislim da će biti važno da ga sačuvamo, ali takođe verujem da postoje oblasti u kojima će biti veoma značajno da imamo smislen dijalog, vidim da je region u veoma opasnom položaju”, naveo je Guteres.

Dodao je da, takođe, razume zabrinutost nekih država u vezi sa uticajem Irana na druge zemlje regiona, ali da misli da te stvari treba razdvojiti.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *