Evroligaši osudili Janakopulosovo ‘jadno ponašanje’

Objavljeno: 3.5.2018.


Evroligaški klubovi koji poseduju A licencu potpisali su izjavu u kojoj oštro osuđuju ponašanje vlasnika Panatinaikosa Dimitrisa Janakopulosa.
U izjavi se navodi Janakopulosovo ‘jadno ponašanje’ i osuđuju svi njegovi napadi na Evroligu i njene čelnike, što prkosi svim etičkim principima i vrednostima sporta.

Janakopulos, koji se već duže vreme bahato ponaša prema svim članovima organizacije Evrolige, a pogotovo prema Đordiju Bartomeuu, konačno je naišao na osudu čelnika klubova.

“Višestruko napadanje gospodina Janakopulosa, koje je jako uvredilo pojedince, grupe i evroligašku košarku, dovelo je do toga da ceo odbor Evrolige, sem Panatinaikosa, proceni i dođe do zajedničke odluke između organizacije lige i samih klubova. Posle temeljne procene svih 10 ekipa se slažu sa navedenim”, glasilo je saopštenje u kome su sledile tri zvanične stavke koje je odbor Evrolige, zajedno sa klubovima doneo:

1. Ponašanje gospodina Janakopulosa se totalno protivi etičkim principima i vrednostima sporta, a pogotovo principima poštovanja, koji su temelj odnosa između članova sporstke zajednice. Zbog toga, biće podnete sankcije kako bi ljudi koji krše ova pravila bili kažnjeni sve dok se ne iskoreni ovakvo ponašanje. Iznošenje stavova u kojima se drugi ponižavaju i stavlja pritisak ili verbalna agresija u cilju da se utiče na sportske rezultate ili napadne takmičenje nemaju mesto u Evroligi.

2. Preostalih 10 klubova članova ECA odbora, zajedno sa predsednikom idirektorom Evrolige dali su instrukcije njihovom pravnom timu da pokrenu sudski postupak protiv gospodina Dimitrisa Janakopulosa, sa ciljem da poprave štetu koju je on naneo slici, časti i integritetu i kredibilitetu takmičenja, klubova i sudija, a i predsednika i direktora Evrolige.

3. Deset klubova članova ECA odbora i menadžment takmičenja ponavljaju da je njihova želja da Panatinaikos nastavi da bude deo elitnog takminječa evropske košarke. Njihovo je ubeđenje da klubovi navijači i istorija ne bi trebalo da budu osuđeni zbog ponašanja jednog čoveka, niti bi navijačima trebalo da bude uskraćen užitak u najboljoj košarci Evrope, nešto čemu klub pripada.

Foto: Getty

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *