Dudakovića za ZLOČINE optužuju i bivši saborci

Objavljeno: 3.5.2018.


Sud BiH oslobodio je pritvora Atifa Dudakovića iako su njegovi bivši saborci iznijeli zastrašujuće optužbe protiv svog ratnog komandanta.
U posjedu Srpskainfo nalaze se brojni pisani iskazi svjedoka Tužilaštva BiH, bošnjačkih pripadnika Petog korpusa tzv. Armije BiH, koji su do tančina opisali Dudakovićevu ulogu u stravičnim zločinima nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima.

Osim monstruoznih naredbi za likvidaciju srpskih zarobljenika u širem rejonu Bosanskog Petrovca, o čemu su prethodnih dana izvještavali pojedini mediji, svjedoci Tužilaštva BiH, od kojih ogromnu većinu čine bivši pripadnici Dudakovićevih snaga, svjedočili su i o brojnim drugim pojedinačnim i masovnim zločinima koje su u ljeto i jesen 1995. počinjeni nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama.

– Dana 17. septembra, u rejonu šumskog gazdinstva “Mijačica”, pripadnici 517. brigade zarobili su trojicu pripadnika VRS, predali ih u komandu brigade, a nakon ispitivanja izvedeni su ispred komande. Zatim je Said Mujić (zamjenik komandata 517. brigade, op. a.), pitao prisutne pripadnike brigade ima li dobrovoljaca za streljanje zarobljenika, nakon čega se jedan pripadnik 517. brigade sam javio, a drugog je Mujić lično odredio. Zatim im je naredio da ubiju navedene zarobljenike, što su ovi i učinili, pucajući u njih iz vatrenog oružja. Njihova tijela ležala su na otvorenom pet do šest dana – navodi se u svjedočanstvu jednog bivšeg pripadnika 517. brigade tzv. Armije BiH čiji je identitet poznat redakciji našeg portala.

Drugi bošnjački svjedok, takođe Dudakovićev ratni podređeni, opisuje događaj iz sela Klenovac, u neposrednoj blizini raskrsnice puteva Bukovac – Mijačica, gdje je zarobljeno 8 vojnika Vojske RS.

– Zarobljenicima je naređeno da iskopaju rupe. Međutim, to je išlo veoma sporo. Brzo je izdata naredba da se zarobljenici streljaju, Poslije toga je svakom pojedinačno pucano u glavu, uključujući i ranjenog vojnika koji je dozivao “ubijte i mene” – navodi se u svjedočanstvu.

Sljedeći očevidac zločina, takođe bošnjačke nacionalnosti, tužiocima je ispričao kako je svojim očima gledao ubistvo 24 zarobljena srpska civila i vojnika u blizini hotela koji se nalazi na ulazu u Bosanski Petrovac.

– Kod nekog hotela, gdje je raskrsnica puteva na ulazu u Bosanski Petrovac, prizor koji sam zatekao bio je veoma potresan. Ispred tog hotela vidio sam postrojene u jedan red civile, žene i muškarce, različite životne dobi. Dobro se sjećam da sam izbrojao 24 lica. U njihovoj blizini bilo je možda još desetak vojnika Petog korpusa. Svi zarobljenici su ubijeni – navodi taj svjedok.

On je dodao i da je u neposrednoj blizini mjesta egzekucije vidio Atifa Dudakovića, koji je, prema njegovom svjedočenju, tada imao flaster na licu.

– Egzekucije je vršilo Dudakovićevo obezbjeđenje iz vojne policije – tvrdi isti svjedok.

Tužilaštvo BiH najavilo je žalbu na rješenje Suda BiH kojim je odbijen prijedlog za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću i još 12 osumnjičenih bivših pripadnika tzv. Armije BiH za ratne zločine počinjene nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama.

Ivanić: Neviđeni pritisci
Komentarišući odluku Suda BiH da odbije zahtjev za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću i ostalim osumnjičenim za zločine nad Srbima, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je tu “jasno pokazan neviđen politički pritisak na pravosudne institucije”

– Protesti u kantonima u Federaciji BiH, stavovi političara i političkih partija i sveopšta histerija zbog jednog čovjeka jasno pokazuju da je vršen pritisak na pravosudne institucije – rekao je Ivanić, ističući da je iznenađen izostankom bilo kakve reakcije međunarodne zajednice.

Srpskainfo

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *