Demonstracije i štrajk na grčkom ostrvu Lezbos

Objavljeno: 3.5.2018.


Demonstranti na grčkom ostrvu Lezbos pokušali su da prevrnu policijski autobus na protestu protiv politike EU o migrantima, policija je odgovorila suzavcem.
Na protestu u glavnoj luci na Lezbosu okupilo se oko 2.500 ljudi, u vreme dolaska na ostrvo grčkog premijera Aleksisa Ciprasa koji treba da govori na konferenciji.

Veliki broj policajaca formirao je kordon kako bi zaustavio demonstrante, a jedan broj njih potom je pokušao da prevrne policijski autobus. Niko nije ni povređen ni uhapšen, a daljeg nasilja nije bilo.

Lezbos je danas paralisan generalnim štrajkom zbog sporazuma EU i Turske iz 2016. godine, zahvaljujući kojem su hiljade tražilaca azila ostale blokirane na tom ostrvu.

Prema sporazumu, migranti koji dolaze na grčka ostrva iz Turske zadržavaju se i preti im deportacija u slučaju da im ne bude odobren azil u Grčkoj.

Taj sporazum zbog kojeg veliki broj migranata ostaje na ostrvima, izazvao je gnev stanovnika Lezbosa i drugih grčkih ostrva.

Mnogi demonstranti nosili su danas crne zastave, a jedna grupa demonstranata uzvikivala je “Solidarnost s izbeglicama”.

“Ovde svi patimo – izbeglice i meštani”, rekao je jedan od demonstranata Nikos Barbulis.

Većina kompanija, prodavnica i kafića, kao i kancelarije lokalnih vlasti, danas su bili zatvoreni u glavnom gradu Mitileni. Radili su jedino policajci na dužnosti i lokalna poreska uprava.

Više od 15.000 migranata i izbeglica i dalje je zaglavljeno na Lezbosu, Hiosu i još tri grčka ostrva, gde su uglavnom smešteni u prenatrpanim kampovima.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *