Cecina pjesma “LEPI GROME MOJ” s razlogom se našla u radnoj svesci za petake, AUTOR OBJAŠNJAVA ZAŠTO!

Objavljeno: 3.5.2018.


Stihovi pjesme “Sećaš li se, lepi grome moj” koju pjeva Svetlana Ceca Ražnatović nisu se greškom našali u radnoj svesci za srpski jezik i književnost za peti razred osnovne škole, tvrdi Olivera Đikanović, glavna i odgovorna urednica u izdavačkoj kući BIGZ.
Ona za “Danas” kaže da je autor radne sveske Vlado Đukanović svjesno izabrao primjer koji na dobar način oslikava vokativ, te da nije po sredi ni greška u izboru, kao ni materijalna greška.

Olivera Đikanović naglašava da je radnu svesku za peti razred, koja je urađena po novom planu nastave i učenja, odobrio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja bez ijedne greške.

Polemika o tome da li je stihovima Svetlane Ražnatović mjesto u udžbeniku pokrenuta je na društvenim mrežama, nakon što je objavljena fotografija jednog zadatka iz radne sveske, u kojem se od učenika traži da podvuku imenice u vokativu u stihovima iz poezije i popularne kulture.

Pored stiha “A sećaš li se lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo”, navedeni su i stihovi iz pjesama Riblje čorbe “Avionu, slomiću ti krila, da ne letiš, ona bi tu bila”, Bajage “Hajde, plavi moj safiru, hajde, čežnjo i nemiru”, kao i YU grupe “Dunave, moj Dunave, kakve mi vesti vode donose”.

 Primjer za vokativ
– Nigdje nije navedeno ime, niti izbor odakle su ti tekstovi uzeti, a svi koji su prepoznali stihove pjesme koju pjeva Svetlana Ražnatović su ih vjerovatno čuli. Autor ih je naveo samo kao primjer za vokativ. On nije želio da uzima samo primjere iz književnih tekstova već i iz popularne kulture koja je djeci tog uzrasta bliska. Ceca, Bajaga, Riblja čorba, sve to spada u isti korpus popularne kulture i to je njima prepoznatljivo. A da li se to nama sviđa ili ne, to je drugo pitanje – kaže Đikanovićeva.

Nije Ceca već Marina Tucaković

I jedan od autora radne sveske, inače naš poznati lingvista, Vlado Đukanović za “Danas” objašnjava da se radna sveska za srpski jezik i književnost u kojoj je kao primjer za vokativ naveden stih pjesme Marine Tucaković “Sećaš li se lepi grome moj…”, a koju pjeva Ceca, odobrena i koristi se u školama još od 2014. godine.

– Nedavno je objavljeno drugo izdanje radne sveske, u kom je ovaj primjer ostao i nikakvih primjedbi nije bilo – kaže on.

FOTO: RAS SRBIJA

Đukanović napominje da nije riječ o udžbeniku iz koga djeca uče na primjerima već o radnoj svesci u kojoj vježbaju, a jedan od osam primjera u zadatku u kojem se od učenika traži da podvuku imenice u vokativu je i stih Marine Tucaković.

– Da li je ovo zvučna radna sveska, koju otvorite i zapjeva Ceca Ražnatović? Nije. Tekst je napisala Marina Tucaković koja je napisala 80 odsto hitova popularne muzike od sedamdesetih godina pa naovamo. Dakle, ona je nesporna kao tekstopisac. Očigledno da niko nije gledao zadatak već je samo zaokružio dvostih, lupio strelicu i napisao Ceca. U zadatku piše da treba podvući oblike vokativa u primjerima iz poezije i popularne muzike. Šta je nelegitimno u tom nalogu? Ništa. U zadatku imate četiri primjera iz poezije, od kojih jedan pjeva Zdravko Čolić, pa imate liniju preko cijele širine strane i ispod nje četiri primjera iz popularne muzike. Ovaj primjer spada u turbo folk zahvaljujući tome što ga pjeva Ceca Ražnatović, a da ga je otpjevao Zdravko Čolić taj stih vjerovatno ne bi bio sporan. Prema tome samo je problem u tome ko pjeva te stihove – navodi Đukanović.

Ističe da je u zadatku naveden upečatljiv primjer, jer pjesmu očito znaju i oni koji slušaju Cecu i oni koji je ne slušaju, čim su prepoznali ko je pjeva, jer to nije navedeno u radnoj svesci. A suština je, dodaje, da učenici kao vokativ podvuku riječ “grome”, a ne “lepi moj grome” i “safiru”, a ne “plavi moj safiru”. Đukanović pita da li je citiranje stihova Marine Tucaković zabranjeno samo u pjesmama koje pjeva Ceca Ražnatović ili i u pjesmama svih drugih izvođača.

 On kaže da se, navodeći u udžbenicima samo primjere iz “dobre” književnosti, šalje poruka da se književni jezik koristi samo tu i kad se piše nešto ozbiljno, a da se ne mora voditi računa kad se piše na Fejsbuku i Tviteru.

– Ovim osvešćujete djecu da se književni jezik svuda upotrebljava, pa čak i u pjesmama koje napiše Marina Tucaković, a otpjeva Ceca Ražnatović. Dakle i to treba da bude književni jezik, to nije isključeno. Ako ste pismen čovjek i na Tviteru i Fejsbuku i u SMS porukama treba da pišete veliko slovo, interpunkciju, da znate oblike vokativa i svih drugih padeža – poručuje Đukanović.

Izvor: Blic

3 thoughts on “Cecina pjesma “LEPI GROME MOJ” s razlogom se našla u radnoj svesci za petake, AUTOR OBJAŠNJAVA ZAŠTO!

 1. najnoviji događaji uvode i najnoviju terminologijuSvakako je to da će u uži izbor ući i imena iz popularne muzičke sceneTu bi se trebali naći i likovi iz najnovijih filmskih i serijskih programa kojio su još u začetku te oni nisu ntoliko ni popularni te ih ne možemo svrstati u iste

 2. “Objašnjenje za vokativ”?! Malinciozno, korumpirano i zlonamjerno objašnjenje van svake sumnje.

 3. Ma nama se i sam Bog vise ne moze ispraviti.
  Hvatamo se i za sta treba i za sta ne treba.
  Logicno je da se nozem moze odsjeci parce hljeba,
  ali je isto tako logicno da se nozem moze i ubiti.
  Sta to govori o nozu ? Apsolutno nista .
  Postali smo totalno povodljivi, izgubili smo stav i karakter.
  I naravno, zasto bi bilo koja vrsta muzike ili umjetnosti
  imala prednost u odnosu na neku drugu vrstu muzike ili umjetnosti.
  Sjecam se jednog pitanja jos iz osnovne skole, a ono je glasilo:
  “Da li neko moze da objasni sta je to umjetnost” ?
  Odgovor je bio da definicija umjetnosti ne postoji.
  Razlicitim ljudima se svidjaju razlicite stvari i tacka.
  To je uostalom i jedan od stubova slobode, razlicitost
  sa svim svojim manama i vrlinama.
  Predrasude su opasna stvar, a licemjerstvo je losa osobina.
  Dolazi novo vrijeme.
  Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *