Uz novi lijek život duži četiri godine

Objavljeno: 2.5.2018.


U dostupnosti lekova za teški i izrazito agresivan oblik karcinoma pluća zaostajemo za razvijenim evropskim zemljama. Oko pet odsto obolelih ima ALK + karcinom pluća koji vrlo brzo daje metastaze
VRSTA raka pluća: ALK + karcinom pluća, koji pogađa ljude do 45 godina starosti, radno sposobne i nepušače, u Srbiji se leči isključivo hemioterapijom, čime se drži pod kontrolom svega pet meseci. To je pet puta kraće nego kada bi se pacijenti lečili savremenom terapijom i ALK inhiblatorom druge generacije, koji je dostupan u Evropi, rekla je profesorka Silvija Novelo, stručnjak za lečenje karcinoma pluća, na skupu o novinama u lečenju ove bolesti.

Oko pet odsto obolelih od raka pluća ima ALK + karcinom, koji predstavlja agresivnu formu, sa lošim ishodom i velikim rizikom za razvoj metastaza, posebno u centralnom nervnom sistemu. Uvođenjem inovativne, ciljane terapije za pacijente u Evropi koji imaju određene mutacije, značajno je poboljšano preživljavanje sa karcinomom pluća.

– Ishodi petogodišnjeg preživljavanja kod pacijenata u odmaklom stadijumu bolesti koji imaju EGFR genetsku mutaciju su utrostučeni, a među pacijentima koji imaju ALK karcinom više od polovine živi četiri godine od postavljanja dijagnoze – kaže prof. Novelo.

U svetu, 28 odsto obolelih od svih vrsta karcinoma pluća umre u prvoj godini nakon dijagnostikovanja bolesti, dok u Srbiji taj procenat iznosi 50 odsto.

– Svega pet od 100 pacijenata u Srbiji živi duže od pet godina – kaže prof. Dragana Jovanović, načelnik šestog odeljenja trokalne onkologije i intersticijskih plućnih bolesti u Kliničkom centru Srbije. – Od Fonda za zdravstvenu zaštitu zavisi kada će obolelima od karcinoma pluća biti dostupna najsavremenija terapija.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, godišnje od karcinoma pluća oboli 5.500, a umre 4.600 ljudi u našoj zemlji. Više od dve trećine pacijenata bude dijagnostikovano u odmaklom stadijumu bolesti. Osim u slučaju ALK + karcinoma pluća, pušenje je glavni faktor rizika i odgovorno je za pojavu raka pluća kod 80 do 90 odsto ljudi.

Foto: Shutterstock

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *