Pada kupovna moć građana

Objavljeno: 2.5.2018.


Građani BiH nemaju razlog za zadovoljstvo. Nedavna istraživanja o kupovnoj moći u zemljama Starog kontinenta, pokazuju da se BiH nalazi gotovo na posljednjem mjestu. Ekonomisti ističu da je kupovna moć namjerodavniji pokazatelj kvaliteta života građana u državi.
Građani Bosne i Hercegovine žive na ivici egzistencije.

Njemački istraživački institut GFK dao je ocjenu da najsiromašniji građani žive u BiH, u rangu sa građanima Srbije, Makedonije i Bugarske.

Da građanima BiH ne cvjetaju ruže, pokazuje kupovna moć u odnosu na jedan Lihtenštajn.

U poređenju sa BiH, stanovnik te zemlje potroši godišnje koliko i 66 stanovnika naše zemlje. Građani ne kriju brigu zbog toga.

Najveću štetu usled male kupovne moći trpe sami potrošači. O tome govori podatak da je potrošačka korpa u poslednjih deset godina skoro dva i po puta veća nego što je bila, dok su plate ostale iste.

Mišljenje građana dijele i ekonomisti. Tvrde da će se kupovna moć promijeniti onoga trenutka kada izabrani političari prestanu brinuti o svojoj političkoj moći.

Egzodus mladih ljudi i niska kupovna moć, samo je nastavak crne serije problema, koja već pomalo liči na one indijske kojima nikada nema kraja. A sve će se obiti o leđa građanima, barem onim koji su odlučili ostati u BiH.

BN TV

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *