Mladićeva odbrana iznijela zahtjev Haškom tribunalu

Objavljeno: 2.5.2018.


Odbrana generala Ratka Mladića zatražila je od Međunarodnog suda u Hagu da joj za tri meseca produži rok za ulaganje žalbe na prvostepenu presudu.
Tom presudom je Mladić osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH.

Važeći rok za ulaganje žalbe ističe 5. juna ove godine, a Mladićeva odbrana traži da se taj rok produži do 3. septembra.

Kao razlog, Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić naveli su da je “sve jasnije da sadašnji rok nije moguće ispuniti” zbog obima i složenosti prvostepene presude, čitavog predmeta, kao i zbog “broja i kompleksnosti osnova za žalbu”.

Dodatni razlog za produžavanje roka za žalbu Mladićeva odbrana vidi u još neregulisanom finansiranju njenog rada od samog suda.

U današnjem zahtevu branioci podsećaju da je sud, u veoma sličnom procesu bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, rok za ulaganje žalbe produžio za dva meseca.

O zahtevu Mladićeve odbrane odlučivaće apelaciono veće sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala, pred kojim se vodi žalbeni postupak.

Većem predsedava američki sudija Teodor Meron koji je i predsednik Mehanizma.

Tribunal je generala Mladića (76), bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, 22. novembra prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1991-95.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

Žalbe na tu presudu najavile su i odbrana i optužba.

General Mladić je u pritvoru u Hagu od kraja maja 2011. kada je uhapšen u Srbiji.

Izvor: Beta

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *