Kina razvija svemirske rakete za komecijalne letove

Objavljeno: 2.5.2018.


Kina planira razvoj rakete za višestruku upotrebu koja će omogućiti usluge komercijalnog lansiranja širom svijeta, čiji se prvi let očekuje oko 2021. godine, najavio je glavni dizajner raketa Kineske akademije za lansirnu tehnologiju Lung Lehao.
Lung je dodao da će raketa “Dugi marš 8” imati dva pogonska stepena i dva pojačivača, s tim što bi se prvi stepen i prvi pojačivač koristili za vertikalno sletanje, javio je Kineski međunarodni radio.

U planu je da oko 2025. godine budu razvijeni nosači za višekratnu upotrebu i biće omogućena putovanja u suborbitu svemira. 

Oko 2030. godine trebalo bi da budu razvijene rakete na dvostepeni pogon za višekratnu upotrebu, dok će do 2035. godine putovanje svemirom biti dostupno običnim građanima.

“Kineska svemirska industrija ulaže napore u razvoj jeftinih vozila koja će brzo stizati u svemir i pružati podršku budućim širokim istraživanjima svemira i promovisati komercijalnu svemirsku industriju”, rekao je Lung, koji je i član Kineske inženjerske akademije.

Nova generacija nosača raketa biće u upotrebi oko 2040. godine i biće razvijeni nosači na hibridni pogon, a svemirska vozila biće jeftinija, raznovrsnija, efikasnija i pouzdanija, navodi radio.

Foto: Youtube Screenshot/CGTN

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *