BMW predstavio koncept modela iX3!

Objavljeno: 26.4.2018.


BMW je, bar do sada, razdvajao svoja elekrtrična od ostalih vozila iz game. Predstavljanjem koncepta modela iX3, BMW je promenio svoju praksu.
Predstavljen na Sajmu automobila u Pekingu, koncept iX3 najavljuje potpuno električnu verziju kompaktnog krosovera proizvođača iz Bavarske. Iako je reč samo o konceptu, on je uvod u serijski model koji će uskoro biti plasiran na tržište. Zapravo, uvod u čitavu liniju takvih modela.

Evidentno je da je koncept baziran na modelu X3, čija je treća generacija predstavljena prošlog leta, a koji smo imali prilike da testiramo. Razlika je u tome što se u ovoj verziji modela X3 neće nalaziti SUS agregat, te je veliki deo usisnika i otvora za vazduh zatvoren. Na taj način, iX3 je dobio „futuristički“ izgled. Čak je i maska (rešetka) hladnjaka restilizovana, jedino je njen ram ostao isti.

Prava novost je što se iza te maske, bila ona funkionalna ili ne, nalazi električni pogonski sklop koji razvija 270 konjskih snaga. To je nešto više od snage koju razvija benzinski agregat modela X3 xDrive30i i dizel agregat iz modela xDrive30d, ali i manje od najperformantnijeg M40i. Uz bateriju kapaciteta 70 kilovat-sati, iX3 će samo sa jednim punjenjem moći da pređe i do 400 kilometara. Uz automobil ide i brzi punjač kapaciteta 150 kilovat-sati, te se automobil može napuniti za samo 30 minuta.

Novi model kompanije BMW poseduje i novu transmisiju i kontrolni modul, te je samim tim i lakši od standarne verzije modela X3.

BMW je već potvrdio da će serijski model proizvoditi u saradnji sa kompanijom Brilliance Automotive, čije je sedište u Kini. Još uvek nema informacijama o tome da li će se ovaj model proizvoditi i na drugim tržištima, ali nas ne bi iznenadilo da se ovaj automobil proizvodi i u Spartanburgu.

Naime, očekuje se da se ovakav pristup primeni i na ostalim modelima iz game BMW-a. Njima bi se popunile praznine između modela i3 i i8.

Izvor. VreleGume

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *