Zelene fasade eko-pluća grada

Objavljeno: 17.4.2018.


Preteča zelenih fasada su Semiramidini viseći vrtovi u Vavilonu, nastali još u šestom veku pre nove ere
POSLEDNjIH godina, zelene fasade su hit u svetu. Svesni da su ljudima za kvalitetan život neophodni parkovi kojih je u urbanim prostorima sve manje, stručnjaci su odlučili da žiteljima modernih gradova ponude ekološko rešenje. Preteča zelenih fasada su Semiramidini viseći vrtovi u Vavilonu, nastali još u šestom veku pre nove ere, a moderan spoj botanike i arhitekture iznedrio je zgrade zapanjujućeg izgleda.

Priroda stiže u grad sa ovim rešenjem koje nudi više mogućnosti, da se cela fasada pokrije zelenilom ili samo njeni delovi. Biljke, najčešće puzavice, posađene su u podnožju zgrade. Mogu da budu posađene u saksije, ali reč je o skupljem rešenju koje zahteva više održavanja. U zavisnosti od izabranih biljaka i klimatskih uslova, biće potrebno nekoliko sezona da fasada dobije konačni oblik, ali promenljivost je upravo kvalitet ovih zgrada jer one stalno izgledaju drugačije.

Zelenilo na fasadama apsorbuje uličnu buku, a odlično je rešenje u krajevima gde su česti grafiti jer onemogućava ovaj tip ulične umetnosti. Vegetacija pomaže i u borbi protiv vremenskih nepogoda, štiteći fasadu od kiše i sunca, dok lišće umanjuje brzinu vetra. Biljke isparavanjem hlade zgradu, pa su odličan izbor za gradove sa vrelim letima. I ne samo da biljke na fasadama menjaju izgled gradova, već postaju i njegova pluća. Smanjuje se količina ugljen-dioksida, a mikroskopima je utvrđeno da lišće zadržava sitne čestice prašine koje inače udišemo, pa tako ove fasade doprinose javnom zdravlju.

Ovaj tip ukrašavanja se ne preporučuje za zgrade koje su oštećene zbog visoke vlažnosti jer će isparenja biljaka dodatno uvećati problem. Jednostavniji za upotrebu od zelenih fasada su zeleni zidovi. Mogu se primeniti u zatvorenom i otvorenom prostoru, a biljke koje se koriste su raznovrsnije.

Foto: Shutterstock

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *