Vučić:To što je Njemačka priznala Kosovo ne mijenja naš odnos

Objavljeno: 17.4.2018.


Predsednik Srbije Aleksandar Vucić izjavio je da to što Nemačka ima drugačiji odnos prema Kosovu i Metohiji od Srbije neće promeniti naš odnos prema toj zemlji.
On je istakao da je Srbija od Nemačke dobila mnogo u poslednje vreme, a to će se u budućnosti samo povećavati.

“Nemačka ima drugačiji odnos prema KiM nego Srbija, ali moram da moram da vas pitam da mi objasnite kakva bi to bila budućnost Srbije bez Nemačke”, upitao je predsednik nakon sastanka sa premijerom nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg.

Predsednik je rekao da “oni koji mu sole pamet” kako je Srbija popustljiva, treba da se zapitaju hoće li da se odreknemo pet milijardi razmene sa Nemačkom i da otpustimo ljude koji rade u nemačkim kompanijama u Srbiji.

“Ja svakako mislim da nije rešenje da ne razgovaramo ni sa kim ko je priznao KiM”, poručio je Vučić na pres konferenciji.

Predsednik Srbije rekao je da bi i on voleo da Nemačka nije priznala KiM.

“Da li bih voleo da nisu priznali KiM – da, ali su to uradili. Pa ipak, možemo i moramo da naučimo mnogo od Nemaca. Dobijamo i dobijaćemo mnogo više, i to, pre svega, u znanju i obrazovanju”, istakao je srpski predsednik.

On se osvrnuo i na dualno obrazovanje, što je, kako je preneo novinarima, bila jedna od tema razgovora sa premijerom nemačke pokrajine.

“Kad bi Krečman znao da je teže uvesti dualno obrazovanje u Srbiji nego rešiti bilo koji drugi problem na Balkanu – ne bi verovao, ali je to baš tako. Zato mi danas uvozimo radnu snagu, imamo manjak vodoisntalatera, varioca…”, rekao je Vučić.

Upravo iz tog razloga, kaže predsednik, Srbija mora da uvozi radnu snagu.

Vučić je ponovio da se Srbija neće odreći prijateljstva sa Nemačkom jer, kako je naglasio, Nemačka bez Srbije može, ali Srbija bez Nemačke “mnogo, mnogo teško”.

“A snažna Nemačka ni ne želi bez Srbije, želi da pomogne evropski put, da pomogne dodatnim investicijama”, zaključio je Vučić.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *