Volvo predstavio svoj prvi potpuno električni kamion!

Objavljeno: 17.4.2018.


Kompanija Volvo je jako ozbiljna kada je reč o električnim vozilima. Ali ona nije jedina koja se time bavi. Proizvođač kamiona sa istim imenom je počeo sa proizvodnjom električnih kamiona. 
Uprkos zajedničkoj istoriji, oznaci, pa čak i imenu, dve kompanije Volvo više nemaju zajedničkih dodira jedna sa drugom. Naime, grupa Geely je vlasnik kompanije koja se bavi proizvodnjom automobila, dok je kompanija koja se bavi proizvodnjom kamiona „sam svoj gazda“. Naime, Volvo grupa, odnosno proizvođač kamiona, takođe kontroliše i deo akcija kompanija Renault i Mack, odnosno, odseka tih kompanija koje se bave proizvodnjom kamiona.

Naime, Volvo kamioni je predstavila svoj novi model, a reč je o električnom kamionu koji nosi ime Volvo FL Electric. On je dizajniran za prevoz tereta po gradu, između ostalog, a glavni razlog za to je taj što on stvara mnogo manje buke, a i ne emituje štetne gasove, za razliku od konvencionalnih kamiona.

Iz kompanije navode da je ovaj kamion prvi od mnogih koji će usledeti.

Naime, ispod njegove haube nalazi se elektromotor koji razvija 248 konjskih snaga i 425 Nm obrtnog momenta. On je povezan sa litijum-jonskim baterijama, zahvljujući kojima može sa jednim punjenjem da pređe i do 300 kilometara. Baterije se mogu i naputniti za do dva sata uz pomoć brzih dc punjača, ili preko standardnih AC, s tim što je za to potrebno deset sati.

Iako je ovo prvi potpuno električni kamion ove kompanije, ona već neko vreme u svojoj gami ima i kamione sa hibridnim pogonom.

Izvor: VreleGume

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *