Tata je otišao srećan!

Objavljeno: 17.4.2018.


Ksenija, ćerka preminulog maga klarineta Božidara Bokija Miloševića, za “Novosti”
TATA je otišao svestan svega i do poslednjeg trenutka je bio srećan. Živeo je “150 na sat”, kao da je bio mladić. Ne možemo da verujemo da je imao 86 godina, bio je duhom mlađi od mnogih tridesetogodišnjaka. Uvek vitalan, pokretan i srećan! Ovako, za “Novosti”, započinje priču violinistkinja Ksenija Milošević, ćerka “čarobnjaka na klarinetu” Božidara Bokija Miloševića, koji je preminuo u 86. godini, u Gradskoj bolnici u Beogradu, posle kratke bolesti.

Životnu i muzičku scenu zauvek je napustio vrhunski umetnik koji je obeležio epohu i dao nemerljiv doprinos našoj kulturi. Bokijeva najmlađa ćerka, kroz jecaj, za naš list kaže da je želja njenog oca bila da počiva u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, pa se još ne zna kad će biti sahranjen.

– Uvek je govorio da bi voleo da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana. Podneli smo molbu i nadam se da će mu želja biti uslišena – kaže Ksenija. – Bio je u bolnici dva dana, a pre toga sve vreme kod kuće. U ponedeljak je trebalo da ga otpuste iz bolnice, ali je smrt, nažalost, bila brža. Početkom marta je operisan, sve se desilo tako brzo.

Boki je živeo sa trećom suprugom Biljanom. Pre mesec dana iz Kanade je došao njegov sin Milan, a iz Amerike ćerka Gordana (udata za nekadašnjeg člana grupe “Zana” Radovana Jovićevića), oboje iz braka sa prvom suprugom Desankom. Nisu ni slutili da će im to biti poslednji susret sa ocem.

– Otac je bio izuzetno raspoložen što smo na okupu, svirali smo zajedno, držali koncert – priča nam Ksenija. – Muzika je naš način komunikacije, tako smo živeli. Pamtiću ga kao čoveka koji je mnogo voleo život i bio neverovatno predan onome što je radio. U tome je bio smisao njegovog postojanja. Živeo je za klarinet. Govorio nam je da uvek idemo napred, da se borimo, da budemo najbolji u onome što radimo i da se nikad ne osvrćemo.

Ksenija Milošević,foto A.Stevanović

Vest o smrti istaknutog muzičara izazvala je šok i nevericu među njegovim prijateljima i kolegama. Kažu da je bio izuzetan čovek koji je svoje znanje i iskustvo nesebično delio sa drugima.

Boki Milošević je rođen 31. decembra 1931. u Prokuplju. U početku je sam učio da svira klarinet, ali tu nije stao… Karijeru je počeo 1950, kada je, zahvaljujući violinisti Vlastimiru Pavloviću Carevcu i šefu Narodnog orkestra RTS, koga je ranije upoznao u svom rodnom gradu, postao član tog ansambla. Potom je diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Bogato muzičko iskustvo i repertoar decenijama je predstavljao publici širom sveta, nastupao je u Izraelu, evropskim prestonicama, Severnoj i Južnoj Americi, a 1971. održao je turneju u Sovjetskom Savezu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na muzičkim festivalima u Jugoslaviji i inostranstvu, kao i priznanja za doprinos kulturi i negovanju srpske tradicije i izvorne pesme. Pripalo mu je i prestižno priznanje “Maestro internacionale”, koje se dodeljuje najboljim instrumentalistima Evrope.

LjUBAV Boki sa trećom suprugom Biljanom, Foto Foto-arhiva “Novosti”

Boki je od 1976. do odlaska u penziju bio šef Narodnog orkestra RTS. Ali to nije moglo da smiri njegov umetnički i “mladački” duh i senzibilitet, pa je maestro na klarinetu i dalje nastupao i učestvovao u muzičkim emisijama. Sarađivao je i sa mnogim pevačima narodne muzike i učestvovao u emisijama “Granda”. Govorio je da je bio upotrebljen a ne zloupotrebljen i da je njegova uloga u tim emisijama bila pedagoška. Bio je profesor Muzičke škole “Josip Slavenski” i član Beogradske filharmonije.

Imao je priliku da živi i radi u inostranstvu, ali nikad nije želeo da napusti svoju zemlju.

– Mogao sam da započnem život na nekom drugom mestu, ali nisam – govorio je Boki. – Gde sad da idem, kakva Amerika, ne mogu bez Beograda… Nisam rođen u Beogradu, ali ga doživljavam kao svoj grad.

PRIJATELjI Boki svira Ceci Bojković,foto N.Fifić

Ostavio je neizbrisiv trag u muzici, i četvoro dece – Milana, Gordanu, Tijanu i Kseniju, kojoj je takođe usadio ljubav prema muzici. Milan je profesor na konzervatorijumu u Vankuveru, a ćerke Ksenija i Tijana su poznate violinistkinje i koncert-majstori.

Izvor. Novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *