Retro magija Nokia 3310 i 8110 telefona

Objavljeno: 17.4.2018.


Nokia 3310 ili 8110 telefone možda ne znaju svi po imenu, ali će ih svakako prepoznati po izgledu.




Ovo su dva telefona koji su kompaniju Nokia načinili dominantnim proizvođačem i prodavcem mobilnih telefona, a koji su definisali eru pre iPhone-a.

Tokom prošle godine, HMD Global je iz pepela podigao Nokiju, a kompanija se fokusirala i na nadogradnju i ažuriranje modela za one korisnike i delove sveta koji i dalje žele feature telefone. Ono što je mogao biti jeftin i lenj redizajn i reboot popularnih uređaja iz prošlosti, pretvorio se u promišljeno dizajnirane i kreirane uređaje, koji nisu mogli doći u boljem trenutku.

Uzmimo za primer prošlogodišnji Nokia 3310 model, koji je originalno objavljen skoro dve decenije ranije. Novi model izgleda dovoljno dobro kao original kako bi se odmah prepoznao, a donosi dovoljno novih dizajnerskih promena i poboljšanja funkcija da bi bio održiv i u današnje vreme. Pri tome, njegova baterija i dalje traje mesec dana.

“Zaista nam je trebalo mnogo vremena za rekonstrukciju originalnog 3310 telefona”, Ističe Juho Sarvikas, CEO kompanije HMD. “Jedna od najtežih stvari sa modelom 3310 bila je da ugao ekrana smestimo blizu ivice fizičkog kućišta. To je bila jedna od oblasti za koju je bilo potrebno razviti potpuno novo rešenje koje nije postojalo”.

Redizajnirani eksterijer je zahtevao i izmenjeni enterijer; originalni 3310 nije morao da prilagodi unutrašnjost kako bi podržavao 2G ili 3G signale; model iz 2017. godine je objavljen sa 2G podrškom, a prošle jeseni je dobio i 3G nadogradnju.

Ove godine smo dobili Nokia 8110 – banana telefon, koji najbolje pamtimo iz Matrixa – koji je predstavio još veći izazov za HMD Global. Počevši od oblika koji jednostavno više ne postoji. Telefon ne samo da se zakrivljuje – donji deo uređaja se pojavljuje pritiskom na dugme.

Slajder mehanizam takođe zahteva balansiranje, a model 8810 predstavlja i ambiciozniji projekat ispod haube: stiže sa sa 4G podrškom i i Google Assistant-om. Čak i pored ovih dodataka, životni vek baterije je i dalje blizu mesec dana sa jednim punjenjem.

Možda deluje neobično da se jedna kompanija toliko fokusira na feature telefone tokom 2018. godine, kada imamo ogroman broj premijum ali i uređaja iz nižih segmenata koji prate trendove (18:9 displeji bez okvira, sistem sa dve ili više kamere, izrez u ekranu…). U Americi i Zapadnoj Evropi feature telefoni čine samo 7% ukupne prodaje. Međutim, u regijama sa limitiranim broadbandom i drugim resursima, Nokia je postala prilično dominantan igrač na tržištu.

Deo ovih rezultata ne dolazi samo od nostalgije koja prati Nokia 3310 i 8110 modele, već i legitimnog prava da se isključlite iz uvek povezanog sveta i životnog stila zavisnosti od pametnog telefona. Sam model 8810 nudi tek dovoljno konekcije da obavljate osnovne potrebe, a da ne budete “zalepljeni” za 2.4-inčni ekran.

“Postoji veliki broj onih koji žele sekundarni uređaj, a u velikom broju slučajeva to je uređaj koji želite kako biste se malo isključili iz svakodnevnog baratanja klasičnim smartfonima”, ističe Sarvikas. Prema njegovim rečima, drugi telefon i dalje mora da ponudi osnovnu komunikaciju, posebno messenger servise koji su zamenili SMS. Ali, možda vam nije potreban Instagram ili Candy Crush – možda vam je dovoljan samo banana telefon i Snake igra.

Uspeh na polju redizajniranih feature telefona je uticao i na samu kompaniju Nokia i njeno smartfon poslovanje – korisnici su podsećeni da Nokia brend i dalje postoji. Što je najbitnije, za sada deluje kao da će se opstanak kompanije nastaviti i ojačati.

Postoji još legendarnih Nokia telefona koji čekaju da budu oživljeni, a mnogi se klade da će se ovo desiti i sa Nokia 8800 modelom. Sam CEO HMD-a ističe da kompanija i Nokia brend nisu ni blizu toga da ostanu bez ideja na polju telefona i rastućih tehnologija.

Izvor: Wired

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *