Preporuka dana: Savršena salata sa piletinom!

Objavljeno: 17.4.2018.

Salata sa piletinom se priprema sa mnoštvom različitih sastojaka. Mi vam donosimo recept i neke smjernice.

Ukusna je, zasitna, kremasta, zdrava – salata sa piletinom je jedno od omiljenih laganih jela, koje možete servirati za večeru, ali i ljeti za ručak. Čak je možete dodavati u sendviče, tortilje, služiti u listovima salate ili sa brusketima ili tostom.

Pravi se sa kuvanom piletinom i povrćem i miješa sa jogurtom, sirom, pavlakom, majonezom. Piletinu možete izrezati na komadiće ili istrgati na trakice. Najbolje ju je praviti sa pilećim prsima bez kosti i masnoće.

Ukoliko je pravite sa jogurtom obavezno stavite i malo majoneze, koju kockicu feta sira da salata ne bi bila previše tečna.

U nekim receptima se koriste i voćke poput grožđa ili jabuka, a u drugima orašasti plodovi. Salata se služi rashlađena.

Sastojci – salata sa piletinom

Za piletinu:

  • 680 gr pilećih prsa bez kosti i kožice (ili karabataka)
  • Pola crvenog luka
  • 1 čen bijelog luka

Za salatu:

  • Mladi luk
  • Celer
  • Nasjeckani svježi peršun
  • Svježi krastavci
  • Paprike
  • 1/2 šolje majoneze
  • 1/2 šolje jogurta (ili pavlake sa manje masnoće)
  • Nasjeckani feta sir
  • Listovi svježe salate
  • So i biber

U šerpu uspite vodu, ubacite grubo nasjeckani crveni i bijeli luk, a možete staviti i kašiku mokre vegete. Stavite da se kuva dok piletina ne bude bijela i u potpunosti kuvana – provjerite nožem ili viljuškom da li je meso kuvano i u sredini.

Ocjedite i ostavite meso da se hladi. Od preostale tečnosti možete napraviti bistru supicu.

Dok se piletina kuva vi pripremite povrće. Nasjeckajte mladi luk (1 ili 2), peruške celera i peršuna – tek oko 1/4 šolje nasjeckanog. Na sitnije komade nasjeckajte krastavac i svježe paprike (zelene ili crvene). Pripremite i feta sir – isjeckajte ga u manje kockice. Piletinu isjecite ili iskidajte na komadiće, pa pomiješajte sa mladim lukom, celerom, peršunom, krastavcima, paprikama i feta sirom. Ubacite i jogurt i majonezu, so i biber po želji, pa dobro izmješajte. Ostavite da se ohladi u frižideru (pokriveno u posudi može stajati par dana).

Na tanjir stavite listove salate, pa preko njih uspite rashlađenu salatu. Služite uz hrskava peciva, tost, bruskete.

Ako salata bude vodenastija samo dodajte još majoneze. Sa ovom salatom možete kombinovati i jabuke, grožđe, avokado, grožđice, …

Prijatno!

Vrijeme pripreme: 30min
 Vrijeme kuvanja: 20min
Ukupno vrijeme: 50min
Izvor:http://lifepressmagazin.com/

 

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *