Kralj bezbjednosti: 16 godina je u prodaji i niko nije poginuo u njemu

Objavljeno: 17.4.2018.


Mnogi su se nasmejali na najavu Volvoa da u njihovim automobilima niko neće ginuti. U Velikoj Britaniji su to su već postigli…
Zvuči neverovatno, ali je istinito. Otkako je stigao u prodaju pre 16 godina, Volvo XC90 nije uzeo ni jedan ljudski život. Upravo tako, od više od 50.000 primeraka velikog švedskog SUV-a koliko ih je prodato na Ostrvu, ni jedan primerak nije stradao toliko jako u saobraćajnoj nesreći da bi u njemu poginuo vozač ili neko od putnika.

Takva statistika je Volvou obezbedila titulu najbezbednijeg modela na britanskom tržištu, a marki je samo podebljala kredibilitet proizvođača najbezbednijih automobila na svetu. Uostalom, to je potvrdio i EuroNCAP prema čijim rezultatima je manji model, Volvo XC60, bio najbolje ocenjeni model u prošloj godini.

Prema podacima Thatcham Researcha, britanske nezavisne organizacije, Volvo XC90 je najbezbedniji auto koji su ikada testirali, a najveći deo zasluga ide na sistem automatskog kočenja, javlja Telegraph. AEB (Automatic Emergency Brake) sistem smatraju najvažnijim u istoriji od uvođenja pojasa, a veruju da će samo na britanskim putevima u narednoj deceniji spasiti 1.100 života.

Sve u svemu, odličan uvod u 2020. godinu, prelomni trenutak nakon kojeg se u Volvou više neće ginuti. Švedski proizvođač je to obećanje dao 2008. godine i do danas nije odustao. Naprotiv, na dobrom je putu da uspe u svom naumu.

Izvor: Index

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *