Kompanija “Avast” će biti najveći tehnološki IPO u Londonu ikada

Objavljeno: 17.4.2018.


Češki proizvođač antivirusnog softvera “Avast” potvrdio je namjeru da uvrsti akcije na Londonskoj berzi što će biti najveća tehnološka inicijalna ponuda akcija na tom tržištu u njegovoj istoriji.
Prema navodima Financial Timesa, “Avast” bi u IPO-u mogao biti vrednovan na oko četiri milijarde dolara, a početak trgovanja u kompaniji očekuju početkom maja.

Objavljujući namjeru uvrštenja akcija, predsjednik Uprave “Avast”-a Vincent Steckler izjavio je da je kompanija tokom proteklih 30 godina izrasla iz startupa u jednog od vodećih proizvođača antivirusnog softvera, sa korisničkom bazom od 435 miliona ljudi širom svijeta. “Ova transformacija naše kompanije dogodila se zbog dramatičnog povećanja broja i vrsta računarskih pretnji što sve više zabrinjava korisnike”, istakao je Steckler.

Prema njegovim očekivanjima, tržište antivirusnih proizvoda godišnje će rasti po stopi od 10 odsto i dostići vrijednost od 21 milijardu dolara do 2021. godine. “Naša velika baza korisnika stvara efekt mreže i pokreće naše napredne programe zaštite”, ističe se u saopštenju.

Prema Stecklerovim riječima, uvrštenje na Londonsku berzu “prirodno se uklapa” u planove kompanije. “Avast” je u vlasništvu “CVC Capital Partnersa”, a u toj investicionoj kompaniji planiraju da izlistaju na berzi i još neke kompanije čije udjele drže, prenosi “Poslovni dnevnik”.

Osim “Avasta”, na berzi bi se trgovalo i akcijama španskog proizvođača odjeće “Cortefiela” i operatera igara na sreću “Sky Bet”, navode upućeni izvori. Inače, poznavaoci tržišta tvrde kako nekoliko investicionih kuća razmišlja o uvrštenjima akcija kompanija, koje posjeduju, jer smatraju kako im tržišne okolnosti idu na ruku. Međutim, dio takvih planova već se izjalovio. Američki fond “Carlyle” i švajcarski trgovac naftom i derivatima “Vitol” odustali su ove nedjelje od izlaska na berzu potencijalno vrijednog dvije milijarde eura. Za stopiranje planova okrivljeni su nepovoljni tržišni uslovi, prenosi Financial Times.

Izvor: Bankar

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *