Kineski milioner skuplja smeće i baš ga briga za pare!

Objavljeno: 17.4.2018.


Jeste li ikada razmišljali šta biste radili da ste milioner? Skupljanje smeća se vjerovatno ne bi našlo na listi vaših omiljenih poslova. Međutim, upravo to radi jedan Kinez.
Žong Čongrong iz kineskog Čungkinga posljednje tri godine svaki dan čisti ulice.

,,Mislim da nije bitno koliko novca imate. Nije bitno jeste li bogati ili siromašni, uvijek biste trebali da širite pozitivnu energiju u društvu. Nije važno ni koliko godina imate”, kaže on.

Čisteći smeće u narandžastoj majici, on koristi megafon kako bi ljudima skrenuo pažnju na važnost brige za okoliš.

Njegovo ponašanje je privuklo puno pažnje, a mnogi tvrde da to radi isključivo zbog samopromocije. Žong insistira na tome da su njegovi motivi iskreni, i smatra da mu ne bi trebalo suditi samo po njegovom imovinskom stanju.

Na tu ideju je došao tokom porodičnog putovanja 2015. kad je u kineskoj provinciji Hainan upoznao penzionisanog fakultetskog profesora.

,,Rekao mi je da posljednje četiri godine svakodnevno skuplja smeće po obližnjoj plaži. Bio je srećan jer se brine o okolii, ekologija mu je bila na prvom mjestu. Ostavio je toliko jak utisak na mene da sam poželio da radim isto”, ispričao je on.

Njegova supruga i djeca su se u početku stidjeli Žonga, zbog njegovog ekscentričnog ponašanja, a neko vrijeme su čak izbjegavali da ih vide s njim. Srećom, vrlo brzo su promijenili stav.

Pogledajte video (KLIKNI OVDJE!)

Izvor: Noizz/kolektiv.me

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *