Kako dugotrajno sjedenje pred ekranom utiče na naš mozak?

Objavljeno: 17.4.2018.


Ako ste od onih ljudi koji za život zarađuju sedeći u kancelariji ispred ekrana, najnovija studija Kalifornijskog unverziteta iz Los Anđelesa mogla bi neprijatno da vas iznenadi.
Iako je već odavno javna tajna da svakodnevno višesatno sedenje pred ekranom nije dobro po zdravlje, novo istraživanje koje je objavila kalifornijska istraživačka organizacija Plos, pokazalo je da sedeći način života utiče na debljinu slepoočnog moždanog režnja koji je odgovoran za memoriju. 

U istraživanju sprovedenom na 35 osoba starosti od 45 do 65 godina, kod onih koji su proveli više sati pred ekranom nedelju dana pre istraživanja, primećena je tanja struktura moždanog režnja.

Iako naučnici nisu mogli u potpunosti da potvrde da je upravo to razlog tanje strukture, u zaključku su naveli da neaktivan način života može da dovede do demencije i kognitivnog pada u kasnijem dobu. Razlog toga je što je neaktivnost već povezana sa bolestima srca, dijabetesom i rakom debelog creva.

Naučnici zato poručuju da bi trebalo što više da se aktiviramo ako želimo da smanjimo šansu za obolevanje od navedenih bolesti i navode da je aktivnost najbolji preventivni lek za Alchajmerovu bolest.

Foto: Thinkstock

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *