Junker poslije Makronovog govora: Prava Francuska se vratila

Objavljeno: 17.4.2018.


Prava Francuska se vratila, ocenio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.




On je to rekao nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron održao govor pred poslanicima u Evropskom parlamentu u Strazburu.

junker je, takođe, pohvalio Makronovu “posvećenost Evropskoj uniji”, preneo je Rojters.

“Želim da izrazim svoje emocije i prijateljstvo, kada čujem da se francuski predsednik izražava na način na koji čini. Prava Francuska se vratila”, rekao je Junker obraćajući se poslanicima u Evropskom parlamentu u Strazburu nakon govora Makrona.

U obraćanju pred evropskim poslanicima, Makron je danas pozvao Evropljane da brane svoj model liberalne demokratije, u vreme kada se suočavaju s usponom autokratskih režima širom sveta i “neliberalnih demokratija” unutar Evropske unije.

“U suočavaju sa autoritarizmom, odgovor nije autoritarna demokratija, već autoritet demokratije”, rekao je Makron.

On je, istovremeno, pozvao na energičnu kampanju na izborima za Evropski parlament, koji se održavaju u maju 2019, u vreme kada se Evropska unija suočava s izazovima zbog izlaska Britanije iz bloka i porasta nacionalizma.

Ocenio je da je važno imati “demokratsku i kritičku debatu” o tome šta je Evropa.

Makron je dodao da građani “žele novi projekt” za EU, koji se bavi njihovim brigama i strahovima u svetu u kojem, kako je rekao, saveznici poput SAD okreću leđa sporazumima o multilateralnoj trgovini i klimatskim promenama, dodaje AP.

Francuski predsednik je, takođe, pozvao Evropljane da se hitno dogovore o mapi za reformu valute evrozone i ekonomske unije.

Makron je dodao da je Francuska spremna da poveća svoj doprinos budžetu EU, pod uslovom da on postane efikasniji.

2 thoughts on “Junker poslije Makronovog govora: Prava Francuska se vratila

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *