Ipak nije bilo raketa – lažna uzbuna upalila Asadov PVO

Objavljeno: 17.4.2018.


Sirijska vojska ipak nije odgovorila na vazdušni napad iznad Homsa, već su PVO sistemi aktivirani zbog lažne uzbune, pišu ruski mediji.
Sirijska televizija je saopštila da su iznad Homsa “državne snage oborile rakete”, da bi ubrzo Pentagon saopštio da u toj oblasti nije bilo nikakve vojne aktivnosti SAD.

Izveštaji o novim vazdušnim napadima stižu u danima nakon nove eskalacije situacije oko Sirije i vazdušnih napada SAD i saveznika, koje su oštro osudili Rusija i Sirija.

Zapadne zemlje su napale mete u Siriji posle nepotvrđenih optužbi da su snage predsednika Bašara el Asada koristile hemijsko oružje u Dumi, poslednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

Stručnjaci međunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) koji su u subotu pokrenuli istragu o mogućoj upotrebi takvog oružja u Siriji, saopštili su da će posetiti Dumu za nastavak istrage.

Rusija, koja se obavezala da osigura bezbednost te misije u Dumi, saopštila je da je došlo do kašnjenja odlaska na teren iz bezbednosnih razloga jer je na putevima bila mina koja je uklonjena. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija ne želi da ugrozi rad misije OPCW kako su britanske vlasti to ranije navele.

Foto: Reuters/KCNA

Izvor. B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *