Čovjek koji je stvorio grupu S.A.R.S. sad radi iz sjenke, ali još živi njihove hitove!

Objavljeno: 17.4.2018.


S.A.R.S. je bend koji nema mnogo tajni. Svaki iole upućen fan zna da je ime benda skraćenica za ,,Sveže amputirana ruka Satrijanija” i da je nastalo nakon koncerta Džoa Satrijanija 2006. kao interno zezanje.
Poznato je i kako je ,,Buđav lebac” zarazio region, kako je frontmen Žarko Kovačević zbog S.A.R.S.-a napustio matični bend MVP, kako je u ,,Klovnu” otvorio dušu… Ipak, neke od pjesama intrigiraju i poslije milionitog slušanja. Konkretno, ,,Lutka” puni pet godina, a i dalje se po netu mogu naći raznorazna tumačenja.

,,Ne mogu da ti kažem za “Lutku”, pitaj Žapca, on ju je pisao”, uputio nas je Žare kad smo riješili da u susret izlasku dugo očekivanog Box Seta S.A.R.S.-a pokušamo da stavimo tačku na tu priču.

Dragan Kovačević Žabac, Žarkov rođeni brat, je, zapravo, mastermind benda i jedna od glavnih figura aktuelne domaće alternativne scene. Najstariji fanovi i prijatelji benda sjećaju se vremena kad je i on bio na bini, kao jedan od pjevača S.A.R.S.-a, a danas je ,,čovjek iz sjenke” – menadžer benda i glavni tekstopisac. On stoji iza najvećih hitova S.A.R.S.-a – od legendarnog ,,Buđavog lepca”, pa preko misteriozne ,,Lutke”, provokativne ,,To rade”, himnične ,,Perspektive”, usamljeničke ,,Dane brojim”, romantične ,,Neka te kraj mene”, prozivačke ,,Diplome”, sve do aktuelnih ,,Živim na Balkanu” i ,,Ljubav umire”…

Žabac u spotu za ,,Ikone pop kulture” (u sredini) Foto: YouTube / Noizz.rs

Našli smo ga u rokenrol klubu Drum (Beograd), nekadašnjem Blue Moonu u Zmaj Jovinoj, koji drži zajedno sa Vladom Rajovićem, bubnjarem benda Kanda kodža i Nebojša. Inače, Drum je jedno od rijetkih mjesta u gradu gdje i danas možete da otkrijete neke nove, mlade i perspektivne bendove. Neki se sjećaju i kako su i S.A.R.S. prije više od deset godina baš tu svirali ,,Buđav lebac” za društvo – prije nego što je postao regionalni hit.

,,Buđav lebac” je, na primjer, istinita priča. Imao sam dovoljno para da kupim samo hljeb, ali nisam. Kupio sam dva piva i kad sam došao kući jeo sam buđav lebac. I tako sam napisao tu tužnu pjesmu po istinitom događaju – otkriva Žabac.

Potvrđuje da su i sve ostale iz ličnog iskustva.

– Sve pjesme koje sam napisao su o mom životu, o onome što me pogađa ili dotiče u tom trenutku. Da li je to ljubavna ili neka socijalna priča, to su stvari iz svakodnevnog života. Ne sjećam se da sam ikada izbacivao neku fikciju, ne samo sa S.A.R.S.-om. Kad pišem pjesme inspiraciju dobijam iz svog okruženja, a to jesu neki momenti koji se kasnije podvedu pod socijalnu tematiku ili ljubavnu tematiku. Meni su pjesme koje nemaju jedan od ta dva pravca bezlične. Ja ne znam da napišem takvu pjesmu.

S.A.R.S. Foto: Promo photo / Noizz.rs

A kakva je pjesma ,,Lutka”? Ljubavna ili angažovana? Da li bismo mogli konačno da razbijemo mit da li govori o djevojci ili o drogi?

– Koga briga? Neka ljudi kontaju šta hoće. Za mnogo tekstova S.A.R.S.-a čovjek ne mora da bude mnogo pametan da bi shvatio šta sam htio da kažem. Ali, kod nekih pjesama sam malo zakukuljio da bi mogle da se kapiraju na više načina.

Znači, ,,Lutka” je namjerno višesmislena?

– Ništa nije namjerno, pjesme nikad ne pravim tendeciozno. Ja ne znam kako se pravi pjesma, nego me pukne nešto i poigram se malo riječima, a onaj ko ih sluša može da im da i svoje tumačenje. Ja imam svoje, ali ne želim da ga dijelim.

Kako nastaju hitovi S.A.R.S.-a? Kako je, na primjer, nastala ,,Perspektiva”?

– Sjedeli smo kod mene, ništa specijalno, gitarista Aleksandar Luković je imao neke ideje, bila je neka tema koja je bila mantrična, vrtjeli smo je u krug i bacali fore, i od 100 selektovali najbolje i napravili pjesmu i na kraju sve krunisali spotom koji je izazvao dosta reakcija. Šta je u svemu tome bilo presudno za uspjeh, ne znam. Svako od članova benda unosi neki svoj momenat u finalni proizvod. Ta pjesma ima jako interesantan tekst, što se mene tiče, ali opet po većini je zarazna tema je kupila pjesmu. Ili možda Šustera koja se pojavljuje u spotu…Tako da ja ne znam šta je tajna uspjeha ni kako se pravi hit. Kad pogledaš, “Buđav lebac” i “Lutka” i “Perspektiva” su potpuno različite pjesme, a postale su hitovi koji će živjeti i poslije S.A.R.S.-a. Ne postoji pravilo, jednostavno se desi.

Izvor: Noizz.rs/Ana Kalaba

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *