Apel Domu naroda da prihvate izmjene izbornog zakona za fer i poštene izbore

Objavljeno: 17.4.2018.


Predstavnici 11 političkih stranaka u BiH pozvali su Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH da usvoji izmjene Izbornog zakona koje je već usvojio Predstavnički dom, a koje predviđaju uvođenje skenera glasačkih listića, video-nadzor na biračkim mjestima, te dodatnu kontrolu identiteta glasača.
Protiv uvođenja skenera glasačkih listića, video nadzora na biračkim mjestima su SNSD i HDZ.

Poziv su uputili SDS, PDP, SDP BiH, SBB, Naša stranka, DF, Stranka demokratske aktivnosti, Građanski savez, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, Radom za boljitak i Hrvatska stranka.

U apelu pomenutih stranaka se ističe njihovo snažno opredjeljenje za borbu za fer i poštene izbore, kao i saradnju, s ciljem sprečavanja nepravilnosti i stvaranja uslova da rezultate izbora kreiraju isključivo birači, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Okupljeni politički subjekti podržavaju parlamentarnu raspravu o narušenom povjerenju javnosti i političkih stranaka u izborni proces, te posljednjim aferama vezanim za Centralnu izbornu komisiju, navodi se u saopštenju.

Protiv ovih izmjena su SNSD i HDZ.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da razmatra, između ostalog, zahtjev Predstavničkog doma da predložene izmjene i dopune izbornog zakona BiH budu razmatran po hitnom postupku. Predstavnički dom ranije je podržao predloženi zakon koji, između ostalog, predviđa da se rezultati izbora evidentiraju na osnovu izvoda iz optičkih skenera.

(BN)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *