Novi protest u Atini, hteli da sruše Trumanovu statuu

Objavljeno: 16.4.2018.


Grupa pristalica grčke Komunističke partije pokušala je da sruši statuu bivšeg američkog predsednika Harija Trumana u centru Atine tokom protesta zbog Sirije
Demonstranti su se sukobili sa policijom koja je upotrebila suzavac da ih rastera, javio je Rojters, pozivajući se na svedoke.

Najmanje troje demonstranata je povređeno, dodala je britanska agencija. Agencija ANA, pozivajući se na policiju, izveštava da su dve osobe privedene. Sukobi su izbili kod statue Harija Trumana.

Prema navodima grčke agencije, u protestima su učestvovali studenti i učenici koji su marširali ka američkoj ambasadi.

U centru Atine su i u subotu održani protesti zbog udara na Siriju na kojima se, prema navodima policije, okupilo između 6.000 i 7.000 ljudi, a kada je zapaljena američka zastava.

Proteste je isto organizovala grčka Komunistička partija.

Demonstranti su se okupili na atinskom centralnom Trgu Sintagma, a potom su se uputili ka američkoj ambasadi, noseći transparente i uzvikujući parole protiv SAD. Kada su stigli do ambasade, na ulici su crvenom farbom ispisali: “Amerikanci, ubice ljudi”, a potom su bezuspešno pokušali da farbu ubace u dvorište američke ambasade, prenosi AP.

Zapadne zemlje optužile su režim sirijskog predsednika Bašara el Asada da je 7. aprila u Dumi sproveo napad hemijskim oružjem.

Zbog toga su snage SAD, Velike Britanije i Francuske u subotu sprovele vazdušne napade na vojna postrojenja u Siriji.

 

 

Foto: Tanjug/AP

Izvor. B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *