Počeli protesti demobilisanih boraca: Blokirane dionice magistralnih puteva

Objavljeno: 9.4.2018.


Grupa demobilisanih boraca ponovo se okupila ispred zgrade Parlamenta FBiH, javlja televizija “N1”, a u Tuzli su nakratko blokirali petlju Šićki Brod.
Oko zgrade Parlamenta primjetne su pojačane snage bezbjednosti.

Zbog protesta demobilisanih boraca blokirane su dionice magistralnih puteva M-17 Zenica – Žepče (u mjestu Golubinja) i M-16.2 Gornji Vakuf/Uskoplje – Prozor (u mjestu Karamustafići).

Takođe je, iz istog razloga, obustavljen saobraćaj na Graničnom prijelazu Bijača, saopšteno je iz BIHAMK-a.

Petlja Šićki Brod u Tuzli je takođe bila blokirana na 15 minuta.

Podsjećamo, nezadovoljni demobilisani borci Armije RBiH i HVO-a tačno u 12 sati počeli su se okupljati u nekoliko bh. gradova.

Manje grupe bivših boraca okupile su se u Sarajevu te na cestama u Golubinji (ZDK), petlji Šićki Brod (TK), Bihaću, Goraždu, Žepču i na GP Bijača.

Demobilisani borci u FBiH najavili su ranije da će u 5 do 12 ponovo izaći na proteste, na nekoliko putnih pravaca.

Pomenuta televizija javlja da su pojačane mjere bezbjednosti na Vogošćanskoj petlji, ali i na putu M17, na ulazu i izlazu iz Zenice. Podsjetimo, krajem februara i početkom marta borci su blokirali saobraćaj na ovim dionicama, ali i nekoliko drugih.

Mehmed Terzić, bivši borac, okupljenim novinarima rekao je da su bili prinuđeni na blokadu petlje Šićki Brod jer Federalno ministarstvo nije ispunilo uslove od prošlih protesta, a to je objavljivanje registra boraca, ukidanje boračkih udruženja i borački dodatak, prenosi portal “Faktor.ba”.

Portal dodaje da je petlja ubrzo odblokirana, i prenosi riječi boraca da je “ovo bilo samo upozorenje”.

Mnogi okupljeni borci su negodovali zbog toga što je Terzić uopšte razgovarao s novinarima. Demonstranti na Šićkom Brodu i danas odbijaju bilo kakav razgovor s novinarima.

Ranije je direktor FUP-a Dragan lukač izjavio da skup nije najavljen zvanično.

“Nema nikakve zvanične najave niti je najavljeno bilo kakvo okupljanje. Ako bude nešto od toga, svako to okupljanje je nezakonito. Ako bude okupljanje, bilo koje vrste, na javnom prostoru, ono mora biti odobreno od nadležnih organa. Ako nema takvog rješenja organa, javno okupljanje je nezakonito i ono je zabranjeno. Nema zvanične najave okupljanja bilo gdje u Federaciji”, rekao je Lukač ranije za “N1”.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH prošle sedmice je održala hitnu sjednicu na kojoj su razmatrane potrebe i zahtjevi demobilisanih boraca, kao i Prednacrt zakona o demobilisanim borcima, na osnovu kojeg bi trebalo da dođe do poboljšanja položaja boračke populacije.

Bivši borci poručili su da im ništa ne znače priče resornog ministra o hitnim uredbama. Tvrde da niko od nadležnih ni nakon upozorenja nije reagovao, te da ne odustaju od svojih zahtjeva, a to su objavljivanje jedinstvenog registra boraca, ukidanje finansiranja mnogobrojnih boračkih udruženja iz budžeta i borački dodatak.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *