“Pažljivo čitati riječi Tačija, nisu njegove puške razarale”

Objavljeno: 9.4.2018.


Srbija se bavi politikom mira i neće da se bavi puškama i oružjem, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u odgovoru na pretnje Hašima Tačija.
“Ne volim da se bavim puškama i oružjem kao Tači, nek on to radi. Ali nisu njegove puške razorile Srbiju već neki avioni. A naše je da vodimo politiku mira”, rekao je Vučić novinarima u Mostaru.

Tači je ranije rekao da će na navodne pretnje Srbije odgovoriti “puškama, kao i pre 19 godina”.

Predsednik Vučić je rekao da je na nama da na Tačijevo pominjanje pušaka odgovorimo mirno i i staloženo, ali ga je podsetio da nisu njegove puške, nego neki tuđi avioni razarali Srbiju.

Vučić je dodao da treba pažliivije čitati tu izjavu Tačija, gde on kaže da je pre 19 godina zauvek skinuta granica dve zemlje albanskog naroda.

“Treba pitati neke iz međunarodne zajednice šta o tome misle i da li je zbog toga napadnuta Srbija 1999. godine”, primetio je predsednik Vučić.

“Što se mene tiče, ne volim da se bavim bavim puškama i oružjem, kao što to voli Tači, neka nastavi to da radi, ali nisu njegove puške, već nečiji tuđi avioni bili ti koji su razarali Srbiju”, rekao je Vučić.

Na nama je, kaže, da odgovorimo mirno, staloženo, strpljivo, da kažemo da želimo slobodu kretanja, razmenu znanja, da želimo veću trgovinsku razmenu…

“A oni neka govore šta im je volja… Ja da se junačim i pokazujem ko je jači stvarno mi ne pada na pamet” rekao je Vučić.

“Od Prištine više ne očekujem ništa, osim glume”
Od Prištine više ne očekujem ništa, osim glume, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da ćemo poštovati sve formalnosti i praviti se, do nekog momenta, da nam se čini da rade na ZSO.

“Ništa, osim da glume ponešto, do prvih važnih sastanaka sa predstavnicima međunarodne zajednice. I to sam naučio. Pet godina su mogli da me varaju, pet godina su mogli da mi pričaju priče i da svaki put pomalo verujem, više ništa ne verujem”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara u Mostaru šta se može očekivati od Prištine kad je reč o formiranju ZSO.

On je podsetio da je Priština krenula u nekakvu proceduru:

“Poštovaćemo sve formalnosti. Nema problema, poštovaćemo to…proći će 20-ti…zato što ćemo da se pravimo da nam se čini da hoćete da pravite ZSO, ali doći će vreme kada će morati da se vidi jesmo li to napravili ili nismo, imamo li statut ZSO ili nemamo”, rekao je Vučić.

“O Sofiji nakon sastanka sa zvaničnicima”
Vučić je izjavio da se nada da neće doći do toga da SAD, kako predsednik Tramp najavljuje, kažnjavaju zemlje, uključujući i Srbiju, koje nisu uvele sankcije Rusiji.

“Bilo bi loše ako će Amerika da nas kažnjava zato što imamo pravo da postojimo i pravo na svoj stav”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

On je podsetio da su nam Amerikanci prigovarali što kupujemo oružje od Rusa, ali i da mi i od Amerikanaca tražimo da kupimo naoružanje.

“Samo vi donestite odluku želite li to, takođe, da nam prodate. Mi sa Rusima tu vrstu problema nemamo. Prosto da nas kaznjavate zato što mi nismo uveli sankcije Rusiji…. Slušajte, 10 zemlja EU nije povuklo diplomate posle slučaja Skripalj. Ali, da dalje o tome ne govorim”, primetio je Vučić.

“Nadam se da to toga neće doći”, zaključio je predsednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će o formatu učešća na samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji govoriti tek nakon sastanka sa evropskim i svetskim zvaničnicima, koji u narednim danima dolaze u Srbiju, te izrazio nadu da će se naći dobro rešenje za sve.

Predsednik Vučić rekao je da ga sutra očekuje dug bilateralni sastanak sa Bojkom Borisovom, premijerom Bugarske, zemlje koja predsedava EU, a u sledećim danima i važni sastanci sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, grčkim i francuskim ministrom spoljnih poslova.

“Nakon toga imaćemo i kvadrilateralu sa Grcima, Bugarima i Rumunima, dolaze i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i Visoka predstavnica EU Federika Mogerini…Tako da neću govoriti ništa pre toga”, poručio je Vučić odgovarajući na pitanje novinara u Mostaru, u vezi sa učešćem na Samitu u Sofiji i načinu eventualnog učešća KiM.

Kako je objasni, od tih sastanaka očekuje mnogo više od tehničkih stvari.

“Važno je da vidimo možemo li da uradimo nešto za mir i stabilnost i pronađemo dobro rešenje za sve ljude koji žive na ovim prostorima”, ukazao je predsednik Srbije i izrazio nadu da će se pronaći dobro rešenje za sve.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *