Mektić siječe Gordijev čvor

Objavljeno: 9.4.2018.


Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, rekao je danas šefu Delegacije EU u BiH Lars-Gunaru Vigemarku da će, ukoliko ne bude postignuta saglasnost između policijskih agencija o lokaciji zajedničke kontakt tačke za saradnju sa Evropolom, iskoristiti zakonska ovlaštenja i donijeti odluku o kontakt tački i upućivanju oficira za vezu u sjedište Evropola u Hagu.
– Ne možemo više odugovlačiti uspostavljanje saradnje sa Evropolom jer tamo se nalazi Evropski centar za borbu protiv terorizma i važno je da naše agencije razmjenjuju i koriste analize i informacije – istakao je Mektić.

Mektić i Vigemark razgovarali o mogućim rješenjima za uspostavljenje pune saradnje BiH i Evropola zbog bojazni da bi, nesprovođenjem Operativnog sporazuma, on mogao da bude suspendovan, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti.

Mektić je rekao da će učiniti sve da do toga ne dođe, te pojasnio da je “kamen spoticanja” nepostojanje saglasnosti između policijskih agencija o lokaciji zajedničke kontakt tačke za saradnju sa Evropolom, odnosno protivljenje MUP-a Republike Srpske da sjedište bude u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja o predloženim izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH, koji je u parlamentarnoj proceduri, a koje se odnose na sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH.

Mektić je naglasio da se mora unaprijediti bezbjednost izbornog procesa i glasanja, kako bi se smanjile mogućnosti manipulacije i vratilo povjerenje građana u fer i demokratske izbore.

(Srpskainfo)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *