Vučić u Mostaru: Daćemo sve od sebe da gradimo bolje odnose u budućnosti

Objavljeno: 9.4.2018.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je dvodnevnu posetu BiH sastankom sa članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem u Mostaru.
Sa Miloradom Dodikom i episkopom Grigorijem, predsednik Vučić je obišao radove na obnovi Saborne crkve Svete Trojice. Vučić sutra otvara 21. Međunarodni sajam u Mostaru, a zatim nastavlja posetu BiH u Trebinju.

Sastanak Vučića i Čovića

17.10 – Predsednik Srbije razgovarao je sa vladikom Grigorijem o položaju SPC u Hercegovini i Mostaru, nakon čega je usledio sastanak sa predstavnicima srpskih udruženja.

16.10 – Vučić je zajedno sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem obišao radove na obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

15.55 – Važno je da pokažemo koliki značaj Mostar ima za Srbiju u smislu saradnje, budućnosti i boljih privrednih kontakata, poručio je predsednik Vučić nakon sastanka sa Draganom Čovićem.

15.20 – U toku sastanak predsednika Vučića i Dragana Čovića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se u Mostaru sastao sa Draganom Čovićem. Nakon sastanka je izjavio novinarima da su razgovarali o odnosima Srba i Hrvata i o tome koliko je važno da se prevaziđu određene teme iz prošlosti, te da se unapređuje saradnja.

Vučić je rekao da očekuje da odnosi Srba, Hrvata i Bošnjaka budu bolji. “Mi ćemo dati sve od sebe da gradimo bolje odnose u budućnosti”, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je izjavio da je dobro što je danas u Mostaru, gde se održava Međunarodni sajam privrede, na kojem je Srbija zemlja partner.

Vučić je rekao da je važno da pokažemo koliki značaj Mostar ima za Srbiju u smislu saradnje, budućnosti i boljih privrednih kontakata.

Vučić je podvukao da su Srbija i BiH u 2017. godini imali 13,9 odsto veću trgovinsku razmenu, a hiljade ljudi, podvukao je, živi od toga.

Trgovinska razmena Srbije i BiH je 1,7 milijardi evra, a bila je 1,5 milijardi.

“Od 2005. godine smo udvostručili trgovinsku razmenu i to je dobro i za BiH i za Srbiju”, podvukao je Vučić.

Vučić je zahvalio, kako je rekao, iskrenom prijatelju, hrvatskom članu Predsedništva BiH Draganu Čoviću na gostoprimstvu. “Uvek sam radostan kad sam u Mostaru”, rekao je Vučić novinarima.

Na Čovićevu opasku da je i prošle godine bio na sajmu i da se nije obraćao, Vučić je rekao da je tačno da je njemu svejedno da li govori ili ne, jer misli da to ne određuje značaj čoveka već njegova dela.

Dragan Čović je predsedniku Srbije darovao, kao lični poklon, sliku “Pralje na Neretvi” mostarskog slikara Vlade Puljića.

Predsednik Srbije naznačio je da su ovde zemlje partneri bili i Turska, Kina, Hrvatska, da je i pre sa zadovoljstvom dolazio i podvukao da je više od 60 firmi, kompanija iz Srbije uzelo učešće i da će se predstaviti sutra na sajmu.

“Time pokazujemo i koliko nam je značajno što smo ovde i koliko su nam značajni i Mostar i BiH kao trgovinski partner”, kaže srpski predsednik.

Dodao je da je sa Čovićem razgovarao i o odnosu dva naroda i koliko je potrebno da se prevaziđu stvari iz prošlosti i da to ne bude “mrtvo slovo na papiru”, već da sarađujemo u ekonomiji, privredi i na svaki drugi način.

Rekao je da je za Srbiju velika čast što je tu i ujedno pozvao sve Mostarce i Hercegovce da dođu u Beograd i Srbiju da je posete, a takođe i ljude iz Srbije da dođu u Mostar i Hercegovinu.

Naveo je da će i sledeće godine, ako dobije poziv, doći na sajam u Mostaru, da nije bitno da li će se obraćati ili ne, već je, kaže, samo važno da se napravi što bolja saradnja, da izlazimo zajednički na treća tržišta…

Vučić je zahvalio Mostarcima na gostoprimstvu, naveo da je opazio da je oštećen samo jedan ili dva bilborda koje je Srbija postavila, i da gotovo i nije bilo ničeg drugog u tom kontekstu.

Predsednik Srbije je čestitao Čoviću i na organizaciji sajma, te što će prisustvovati i premijer Bugarske Bojko Borisov, zemlje koja je predsedavajuća EU.

Ponovio je da Srbija poštuje BiH, da želi i radi na tome da odnosi budu još bolji i da će dati sve od sebe da gradimo što bolje ekonomije naših zemalja i da zajednički gledamo u budućnost.

Čović je novinarima rekao da je sa predsednikom Srbije razgovarao o infrastrukturnoj, saobraćajnoj i energetskoj saradnji, kao i o otvorenim pitanjima, poput graničnog.

“Predsednik Vučić je bio i prošle godine ovde, a to što je opet došao pokazuje da svoj autoritet ne gradi na sitnim stvarima, nego upravo na onom što možemo uraditi kao veliki iskorak i svima olakšati da saradnja, politička, privredna i socijalna budu na višem nivou”, poručio je član Predsedništva BiH nakon sastanka sa predsednikom Srbije.

Čović ističe da je Međunarodni sajam privrede u Mostaru prilika da se privredna saradnja Bosne i Hercegovine i Srbije znatno unapredi, posebno s obzirom na učešće velikog broja firmi iz svih delova BiH.

“Mislim da našu saradnju i robnu razmenu možemo podići na viši nivo, i upravo će nam privredni sajam u tome pomoći”, poručio je Čović.

Izrazio je nadu da će se okupljanjem eminentnih imena iz političkog života na sajmu poslati poruka “da se u teškim vremenima može drugačije gledati na budućnost”.

Vučić je zatim zajedno sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem pogledao dokle se stiglo sa radovima na obnovi simbola pravoslavlja u Hercegovini, Crkvi Svete Trojice, koja je srušena u junu 1992.

Nakon obilaska radova, predsednik Vučić i predsednik RS razgovarali su o položaju SPC u Hercegovini i Mostaru sa vladikom Grigorijem.

Pre početka sastanka, predsednik Srbije i vladika su se kucali uskršnjim jajima.

Nakon sastanka sa vladikom Grigorijem, predsednik Vučić i Dodik sastali su se sa predstavnicima Koordinacionog odbora srpskih udruženja i organizacija sa kojima su razgovarali o položaju Srba u Mostaru.

Na kraju prvog dana posete Mostaru, Vučić će prisustvovati koktelu Privredne komore Srbije povodom Sajma privrede.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *