Afere i dugovi – kruna Vlade RS

Objavljeno: 18.3.2018.


Šef ekonomskog savjeta PDP-a Jelena Trivić tvrdi da su Vladu Republike Srpske koju predvodi Željka Cvijanović u pet proteklih godina obilježile kriminalne afere u kojima je izgubljeno nekoliko stotina miliona KM.
“Ovo je kontinuitet vladavine SNSD-a. Činjenica je da su u mandatu ove vlasti propale tri banke, gdje je izgubljeno 400 miliona KM institucija i javnih preduzeća, zatim su propale Robne rezerve Republike Srpske, firma `Nikola Tesla`, ali i kompanija `Farmlend` koja je povezana sa vlašću”, rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.

Ona kaže da je bruto domaći proizvod najniži u regionu i niži nego u Federaciji BiH za sedam odsto, kao i penzije.

“U Republici Srpskoj je za mandata ove vlasti rastao javni dug i poreska opterećenja”, rekla je Trivićeva i dodala da je korupcija kočnica značajnijem ekonomskom napretku i građani sada lošije žive nego 2012. godine.

Ona je navela da je prosječna neto isplaćena plata 825 KM i ista je kao 2013. godine, ali je realno manja jer je visina potrošačke korpe porasla sa 1.800 KM na 1.900 KM.

Trivićeva tvrdi da za 35.000 radnika u Srpskoj nije uplaćen doprinos i da je ovo jedina Vlada koja je za 40.000 boraca oduzela pravo na penziju.

“PDP će za sve probleme sa kojima se suočava naše društvo u narednom periodu ponuditi rješenja”, rekla je Trivićeva.

Član Savjeta za socijalna pitanja PDP-a Bojan Araula rekao je da je zbog siromaštva prisutan egzodus stanovnika iz Republike Srpske, te da četvoročlana porodica u Srpskoj godišnje dobije 673 KM socijalne pomoći.

On smatra da je sistem socijalne zaštite u Srpskoj u katastrofalnom stanju, jer postoje paralelni sistemi – državni i partijski.

(BN)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *