Zimsko ljeto na krajnjem sjeveru: “To je jednostavno nije normalno”

Objavljeno: 14.3.2018.


Na Arktiku je ove zime zabeležena rekordno visoka temperatura, koja je, na iznenađenje naučnika, za čitavih pet stepeni bila viša od proseka. Površina morskog leda na Arktiku rekordno je niska za ovo doba godine.
Naučnici su veoma zabrinuti, pošto je u toj regiji, usled klimatskih promena, zabeležena najtoplija zima u istoriji merenja temperature.

“To je jednostavno nije normalno”, ističe direktor Nacionalnog centra za podatke o snegu i ledu iz Kolorada Mark Sereze, koji Arktik proučava od 1982. godine.

“Ovakvi talasi vrućine – to nikada nisam video!”, naglašava Sereze.

Stručnjaci smatraju da je visoka temperatura u ovoj oblasti deo ciklusa izazvanog globalnim zagrevanjem, koji je, sa druge strane, za posledicu imao ledene oluje, koje su nedavno poharale Evropu i severoistok SAD.

Najsevernija merna stanica, na samom obodu Grenlanda, u februaru je zabeležila 60 sati tokom kojih je temperatura prelazila nulu prema plusu, prenosi Gardijan.

“Temperatura od prošlog meseca više liči na majsku”, ističe Rut Motram sa Danskog instituta za meteorologiju.
On više od 30 arktičkih meteroloških stanica, na bar 15 od njih je izmerena temperatura koja je, u proseku, bila za 5,6 stepeni više od normalne za zimski period.

Površina leda na Arktiku je u februaru bila manja od prošlogodišnjeg za 160.000 kilometara kvadratnih.

One sada iznosi oko 14 miliona kvadratnih kilometara, što je za 1,3 miliona manje od normalnog tridesetogodišnjeg nivoa.

Slični fenomen zabeležen je i na Pacifiku, u Beringovom moru. Neuobičajno je to što se isto dešava sa obe strane Arktika, izjavio je dugogdišnji naučnik centra za podatke o snegu i ledu Volt Mejer.

“Klimatske promene su ove najznačajnije”, zaključio je on.

Foto: Thinkstock

Izvor: GUARDIAN/AP

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *