Vučić: Od ZSO najverovatnije ništa, da su htjeli…

Objavljeno: 14.3.2018.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa Vesom Mičelom imao dobar, otvoren, sadržajan i bitan razgovor za odnose između Srbije i SAD.
Kako kaže, razgovarali su o više tema, ali pre svega o Kosovu i Metohiji.

“Naše pozicije su prilično različite, drugačije i udaljene po pitanju Kosova. Važno je da je Mičel, za razliku od mnogih drugih, nije želeo samo da čuje, već i da sasluša. Zahvalan sam mu na tome. Koliko mi razumemo stavove Zapada po pitanju nezavisnosti, toliko sam zamolio Mičela da sasluša naše stavove i ima dovoljno razumevanja, možda poneki stav i da razume“, rekao je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, Srbija i SAD nisu saglasni oko bezbednosnih snaga na Kosovu, ali jesu oko mira i dijaloga u Briselu pod okriljem EU.

“Znamo da je Kosovo najteža prepreka, zato je Srbija spremna da razgovara o mogućim kompromisima. Međutim, ma koliko Srbija bila mala, i za mnoge svetske sile za nas je najbitnija, možemo da prihatimo samo kompromisno rešenje. Svaki kompromis je težak, ali mora da ga prihvati i druga i treća strana“, naveo je Vučić.

“Srbija je iz Briselskog sporazuma ispunila sve svoje obaveze – pravosuđe, policiju, civilni zaštitu, telekomunikacije… Albanci su imali samo jednu i to iz međunarodnog pravnog ugovora, a to je Zajednica srpskih opština, a to nisu ispunili. Hvala Mičelu što je u Prištini rekao da to nije ispunjeno. Biću otvoren, mislim da od toga neće biti ništa, da su hteli uradili bi to u prethodnih pet godina i u tome što nisu formirali ZSO su imali podršku dela međunarodne zajednice“, dodao je on.

Vučić je tokom konferencije za medije više puta istakao da je sa Mičelom imao “otvoren razgovor“ i istakao da mu je veoma zahvalan na tom.

Na pitanje da li su razgovarali o pitanju mogućeg formiranja vojske Kosova, Vučić je rekao:

“Pozivam sve da nađu jedan jedini papir, jedno jedino slovo u nekom međunarodnom aktu u kojem piše da je to dozvoljeno. Prema vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova nikakve kosovske snage ne mogu da postoje – može da postoji KFOR i niko više. Prema Rezoluciji 1244 kao opštem pravnom aktu ne predviđaju se albanske snage, već vraćanje srpskih snaga na Kosovo. Vojska Kosova je protivna svim međunarodnim aktima“.

2 thoughts on “Vučić: Od ZSO najverovatnije ništa, da su htjeli…

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *