Volkswagenov šef uvjeren u povratak dizela

Objavljeno: 14.3.2018.


Dizeski motori svakako imaju svoje mane, ali imaju i svoje prednosti u odnosu na benzince i druge načine pokretanja automobila.
Od izbijanja Dieselgatea pre dve i po godine popularnost dizela u Evropi je u padu, a glavne kritike mu se upućuju zbog štetnih emisija NOx s obzirom da su kod Euro 6 dizelaša emisije CO2 osetno manje nego kod uporedivih benzinskih motora.

Uprkos svemu što se u poslednje vreme negativno dešava s dizelima, u Volkswagenu veruju da dotična tehnologija ne samo da se neće lako predati već će se i ponovo uzdići, odnosno da ima potencijal da promeni trenutni negativni trend.

Tako bar tvrdi šef Grupe Volkswagen Matthias Müeller koji je u novom intervjuu izjavio da smatra da će dizeli u skoroj budućnosti imati renesansu i to iz dva glavna razloga. S jedne strane kupci će ponovo ceniti njihove prednosti, a s druge shvatiće da novi dizeli nisu toliko štetni za okolinu i zdravlje. Nakon toga će, kaže Müeller, otpasti kočnice za njihovu kupovinu, odnosno ponovo će porasti njihova popularnost.

Na kraju dodajmo da je prodaja dizelskih motora u prošloj godini pala za oko 8%, ali u decembru za čak 20,5%. Ukupno gledajući dizeli su činili 44% ukupne prodaje, a ne tako davno su imali udeo veći od 50%.

Izvor: Autonet

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *