Sukob Gruevskog i Džaferija

Objavljeno: 14.3.2018.


Obezbeđenje Sobranja je sprečilo fizički sukob predsednika parlmenta Taljata Džaferija i dojučerašnjeg lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.
Kako prenosi RTS, a javljaju makedonski mediji, incident se dogodio u trenutku kada je bio najavljen početak rasprave o zakonu o jezicima.

Nikola Gruevski je, kako navode mediji u Skoplju, prišao stolu predsednika parlamenta, izvadio Džaferijevu karticu iz sistema za glasanje i prolio vodu po stolu, nakon čega je Džaferi proglasio pauzu.

Između Džaferija i Gruevskog stalo je obezbeđenje, pa je incident prekinut.

Suštinu sukoba u parlamentu Makedonije predstavlja početak izjašnjavanja o zakonu o jezicima, koji će, ukoliko bude usvojen, garantovati jednak tretman makedonskog i albanskog jezika, čemu se poslanici VMRO-DPMNE žestoko protive.

Opozicija je, u pokušaju da spreči izglasavanje ovog akta, podnela oko 35.500 amandmana, a predsednik Sobranja je u nekoliko navrata najavio da će zakon biti usvojen bez preterane rasprave o masi amandmana.

VMRO-DPMNE, pak, zahteva da se raspravlja o svakom amandmanu pojedinačno.

Sobranje je sredinom januara već izglasalo ovaj zakon, ali je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio da ga potpiše, čime se procedura vratila u Sobranje.

VMRO-DPMNE tvrdi da je novi zakon “protivustavan”, kao i da “produbljuje razlike u društvu na štetu homogenizacije makedonske zajednice”.

Zakon o jezicima, kojim albanski, praktično, postaje drugi zvanični jezik u toj zemlji, bio je jedan od ključnih uslova albanskih partija pred formiranje vladajuće koalicije na čijem se čelu nalaze SDSM i premijer Zoran Zaev.

(B92)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *