Srbi Putinu vjeruju koliko i Rusi

Objavljeno: 14.3.2018.


U nedelju, 18. marta, građani Rusije odlučiće ko će biti na čelu najveće zemlje svijeta u narednom šestogodišnjem mandatu. Prema svim istraživanjima, dosadašnji šef države Vladimir Putin zadržaće predsjedničku funkciju, uz procjenu da je moguće da osvoji i do 70 odsto glasova.
A koliko u njega vjeruju Rusi, toliko povjerenja imaju i građani Srbije. Prema anketi državnog Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM), povjerenje u predsjednika Rusije u decembru je dostiglo maksimum za 2017. godinu – 57,7 procenata, a prema istraživanju agencije „Faktor plus” i Politike, sprovedenom od 9. do 13. marta, povjerenje građana Srbije u Putina iznosi 58 procenata. U poređenju sa još šest svjetskih državnika, Srbima on uliva najveće povjerenje.

To nije iznenađujuće, budući da je Putin godinama najpopularniji strani lider u Srbiji, o bilo čijim istraživanjima da je riječ i po bilo kakvoj metodologiji da su rađena. Naročito visoki procenti za njega, koji su išli i više od 70 odsto, dobijaju se kada se ispitanicima postavi pitanje tako da moraju da se odluče za jednog od ponuđenih kandidata. U tome je, zapravo, i razlika između mjerenja nivoa povjerenja u nekog lidera i njegovog izbornog rejtinga, koji je po pravilu viši.

(Politika.rs)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *