Šef VW: Već 160.000 starih dizelaša skinuto s puteva

Objavljeno: 14.3.2018.


Generalni direktor nemačkog proizvođača automobila Folksvagena Matijas Miler rekao je da je kompanija 2017. imala “izvanrednu godinu”.
On tvrdi da je posvećen rešavanju pitanja oko zagađenja dizelom.

Miler je naveo napore kompanije da se smanje emisije dizela i da se oporavi od skandala oko varanja pri merenju izduvnih gasova iz 2015. godine. On je rekao da je 160.000 starijih dizel vozila skinuto s puteva kroz podsticaje zamene vozila i da je kompanija odlučila da unapredi softver za četiri miliona vozila radi smanjenja emisija. 

Miler je na redovnoj godišnjoj konferenciji za štampu Folksvagena u Berlinu rekao da će kompanija biti “deo rešenja” u traganju za tim kako da se suoči sa spornom situacijom oko dizela.

Aktivisti za odbranu životne sredine zalažu se za zabranu starijih dizel vozila u nemačkim gradovima gde je visoki nivo zagađenja. Miler je dao je optimistički prikaz kompanije posle rekordne prodaje od 10,7 miliona vozila prošle godine.

“Mi smo u ofanzivi i tako ćemo i ostati”, rekao je on.

Miler je rekao da će konvencionalni motori sa unutrašnjim sagorevanjem imati ulogu u naporima kompanije da ispuni stroga ograničenja Evropske unije o emisijama ugljen dioksida do 2021. godine. Ali je dodao da će kompanija uložiti 34 milijardi evra do 2022. godine na tehnologiju autonomnih i električnih vozila i za razvoj digitalnih prevoznih usluga.

Folksvagen je 2015. uhvaćen da je opremao vozila softverom da bi varao da američkim testovima o nivou izduvnih gasova i firma je platila više od 20 milijardi evra u kaznama i sudskim poravnjanjima.

Foto: Getty

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *