Prljava strana prinčevog uspjeha:”Da li je moja kuća i dalje moja”

Objavljeno: 14.3.2018.


Rijad je iskoristio prinudu i fizičko zlostavljanje kako bi zaplenio milijarde u borbi protiv korupcije, tvrde svedoci.
Takozvana antikorupcijska kampanja u Saudijskoj Arabiji odvela je iza rešetaka stotine pripadnika elite pre četiri meseca. Većina zatvorenika je puštena, ali svedoci nisu stvarno slobodni, žive u strahu i neizvesnosti.

Ljudi koji su upoznati sa situacijom rekli su da su mnogi uhapšeni prinčevi i biznismeni podvrgnuti prisili i fizičkom zlostavljanju. Oni sada nose narukvice koje prate pokrete, rekli su svedoci. Njihove porodice ne mogu da pristupe bankarskim računima, čak su i ženama i deci zabranjena putovanja. 

U prvim danima zatvaranja, najmanje 17 zatvorenika je hospitalizovano zbog fizičkog zlostavljanja, a jedan kasnije je umro u pritvoru sa povredama vrata i drugim znakovima zlostavljanja, tvrdi jedan svedok koji je video telo, piše Njujork tajms.

Vlada Saudisjke Arabije odbacila je odbacila optužbe za fizičko zlostavljanje kao “apsolutno neistinite”.

Mnogi zatočenici dali su ogromne svote novca kako bi napustili hotel Ric Karlton u Rijadu, gde su držani uhapšeni. Oni su takođe potpisali punomoćje nad nekretninama i akcijama u svojim preduzećima vladi – svi van svakog jasnog pravnog procesa.

“Sve smo potpisali,” rekao je rođak bivšeg pritvorenika, koji je bio prinuđen da nosi uređaj za praćenje. “Čak i kuća u kojoj sam ja, nisam siguran da li je i dalje moja.”

Tamošnja vlada je nešto ranija objavila da je ta akcija donela kasi više od 100 milijardi dolara. To je uglavnom bilo u obliku zemljišta, udela u preduzećima i druge imovine, a ne u gotovini. 

Kraljevstvo je najavilo nove antikorupcijske mere, tvrdeći da su kralj Salman i prestolonaslednik Muhamed “željni da iskorene korupciju“.

Izvor: Getty

Izvor. B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *