Najpozantiji simobol Pariza dobija novu živopisniju boju?

Objavljeno: 14.3.2018.


Kada je Ajfelova kula 1899. godine podignuta, mnogi Parižani su na nju gledali sa prezirom. Na to je možda uticala i činjenica da je najprepoznatljiviji francuski spomenik nekada bio ofarban u crveno.
Za 129 godine postojanja, toranj je farban ukupno 19 puta.

Za jubilarno 20. farbanje, čiji početak ga očekuje kasnije ove godine, francusko Ministarstvo kulture i gradske vlasti Pariza treba da odluče da li će sadašnja patinirana metalna boja biti ponovo korišćena, ili će možda biti upotebljena naka druga.

“Imamo ideju da ponovo otkrijemo i oživimo stare boje, kao što se to čini kada se restaurira stara umetnička slika. Razmišljamo o tome da dodamo nove nijanse postojećoj”, kažu u ministarstvu za list Parizejen.

 
Thinkstock

Autor tornja, francuski inžinjer Gistav Ajfel je toranj originalno ofarbao u crveno kako bi ga lakše zaštitio od rđe. Od tada Ajfelova kula je farbana u oker, žutu i nekoliko različitih nijansi baron boje, piše Travel and Leisure.

Za farbanje, koje će početi u oktobru i trajati oko tri godine, biće potrebno 60 tona farbe. Planirano je da radovi, koji će uključiti i postavljanje neprobojnog stakla oko spomenika, koštaju oko 300 miliona evra.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *