Direktorka MMF želi obračun sa kriptovalutama

Objavljeno: 14.3.2018.


Christine Lagard, šefica Međunarodnog monetarnog fonda, želi da se obračuna sa Bitcoinom i drugim valutama kako bi ih što lakše kontrolisala.
U trenutku kada kriptovalute doživljavaju velike fluktuacije u vrijednosti, Lagardova smatra da je ovo idealni trenutak da se kompletno virtuelno tržište stavi pod kontrolu. Ona već ima ideju kako to da učini, a to nije nikakva tajna s obzirom da je kompletni plan izložila u svom blogu za MMF sajt.

“Vatrom protiv vatre”
Direktorka MMF smatra da vlasti širom svijeta treba da iskoriste potencijale koje nude kriptovalute kako bi iste stavili pod svoju kontrolu. Ona upozorava da bi neuspjeh pružio nevjerovatne mogućnosti “za pranje novca i finansiranje terorizma”. Šta to tačno Lagardova ima na umu?

Ona smatra da je najveća slabost kriptvaluta upravo ono što ih čini toliko privlačnim svima – koristeći blockchain tehnologiju.

Sve kriptovalute zasnovane su na blockchain tehnologiji koja omogućava razmjenu virtuelnih dobara autentifikacijom transakcija bez miješanja centralne vlasti. Blockchain tehnologija funkcionište tako što je svuda, umjesto da se nalazi poput neke banke na jednom serveru.

Blockchain po njenom mišljenju predstavlja uzbudljiv napredak koji može da donese revoluciju u finansijski sektor pružajući jefinine metode plaćanja za one koji nemaju bankovni račun. Iako je potencijal ove tehnologije fascinantan za bankare, oni su na oprezu.

Bitcoin (ni)je svjetska valuta
Iako MMF sa razlogom drhti od same pomisli da neko razmjenjuje finansije a da oni to ne mogu da kontrolišu i regulišu, oni ipak vide da tu ima prostora za poslovanje. To tvrdi i sama Lagard.

“Ne bi bilo mudro da se odbace prednosti koje pruža ova tehnologija, Moramo da dočekamo raširenih ruku potencijal ali i da u isto vrijeme prepoznamo sve rizike”, kazala je ona.

Lagardova smatra da kriptovalute mogu da izazovu nove slabosti u svjetskom finansijskom sistemu, što se pokazuje drastičnim promjenama vrijednosti valuta, pre svih Bitcoina. Najpoznatija kriptovaluta je samo jedna od preko 1.500 valuta koje trenutno postoje. Bitcoin je slavno dobio na nevjerovatnoj vrijednosti, skočivši više od 900% prošle godine, To se nije održalo, što nije umanjilo potražnju. Vrijednost je išla i preko 20.000 dolara, dok je trenutno Bitcoin oko 10.000.

Izvor: PC

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *